Kernwapen

Uit Wikikids
Versie door S.Perquin (overleg | bijdragen) op 10 jun 2023 om 13:29
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kernwapen, ook wel een kernbom genoemd, is een wapen dat gebruik maakt van de energie die van de kern van een atoom. Hij ontploft door chemische reacties.

Geschiedenis

De eerste kernwapens werden gemaakt in de Verenigde Staten, als onderdeel van het Manhattan-project. Voor dit project werd speciaal het Los-Alamos lab opgezet. Dit lab had maar een doel; het eerste bruikbare kernwapen in de wereld produceren. Ze probeerden het zo snel mogelijk, want ze vreesden dat Duitsland toen ook aan een soortgelijk wapen bezig waren. Dit was wel zo, maar het project van de Duitsers is nooit goed van de grond gekomen.

De eerste testontploffing met een kernwapen vond plaats op 16 juli 1945, in de woestijn van New-Mexico. In het team die de bom hadden ontworpen zaten: Robert Oppenheimer, Richard Feynman, John von Neuhmann, Murray Gellman en Edward Teller. Dit waren de beste wetenschappers uit die tijd.

Het eerste gebruik van kernwapens

Kernwapens werden voor het eerst gebruikt op 6 augustus 1945, toen de eerste atoombom (Little Boy) viel op Hiroshima in Japan. Drie dagen later viel de tweede bom (Fat Man) op Nagasaki. Door de atoombommen werd Japan een democratie en gaven ze zich over. Na deze twee bommen zijn kernwapens nooit mee ingezet in een oorlog.

Kernwapens in de 21e eeuw

Sinds de Tweede Wereldoorlog is er nooit meer gebruik gemaakt van kernwapens. Wel bezit elk land een aanzienlijke voorraad kernwapens. In 2010 hebben de Verenigde Staten en Rusland een contract getekend, zodat ze samen hun kernwapens drastisch gaan verminderen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kernwapen&oldid=793182"