Tweede Spaanse Republiek
De Tweede Spaanse Republiek bestond van 1931 tot 1939. In deze periode was Spanje een republiek met een president als staatshoofd. De Tweede Spaanse Republiek was de tweede (en laatste) poging om van Spanje een republiek te maken. Tussen 1873 en 1874 bestond al de Eerste Spaanse Republiek. De Tweede Spaanse Republiek ontstond toen koning Alfons XIII aftrad. Hierna werd de monarchie afgeschaft.
Tussen 1931 en 1939 ging Spanje door een woelige periode. De Tweede Spaanse Republiek stond eerst onder een linkse regering. Hierdoor werden de rechten van werknemers verbeterd, kregen Baskenland en Catalonië zelfbestuur en werd de invloed van de kerk beperkt. Spanje kreeg hierdoor slechtere banden met de Rooms-Katholieke Kerk en Portugal. De banden met Mexico en de Sovjet-Unie werden juist aangehaald. Vanaf 1933 stond Spanje onder een rechtse regering, waardoor veel stakingen in het land ontstonden. Na een serie van schandalen en crises moest deze regering aftreden. In 1936 ontstonden er nieuwe verkiezingen die er heftig aan toegingen.
De verkiezingen werd net aan gewonnen door het links-republikeinse Volksfront. Naast republikeinen, sociaaldemocraten en socialisten bestond dit ook communisten en anarchisten. Zij werden op de voet gevolgd door het rechtse Nationaal Front, waar monarchisten en fascisten toebehoorden. Kort na de verkiezingen brak de Spaanse Burgeroorlog tussen twee fronten los. De bloederige oorlog werd uiteindelijk gewonnen door het Nationaal Front in 1939. Hierdoor werd Francisco Franco de leider van Spanje. Hij maakte een einde aan de Tweede Spaanse Republiek en stichtte de Spaanse Staat.