Peter en Wendy

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter en Wendy
Peter Pan 1915 cover.jpg
Informatie
Alternatieve titel Peter Pan; (or, the Boy Who Wouldn't Grow Up)
Schrijver J.M. Barrie
Illustrator
Vertaler
Taal (origineel) Engels
Land Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Genre Fantasyboek
Kinderboek
Datum 27 december 1904 (als toneelstuk)
1911 (als boek)
ISBN
Leeftijdscategorie Uitgeverij
Drukker
Aantal verkocht
Vorig boek
Volgend boek
Bijzonderheden

Online-tekst
Portaal Portaalicoon Literatuur

Peter en Wendy, beter bekend als Peter Pan, is een kinderboek van de Schotse schrijver J.M. Barrie. Het verhaal werd als toneelstuk opgevoerd in 1904. In 1911 maakte Barrie van het verhaal ook een kinderboek. Beide versies hebben vrijwel hetzelfde verhaal. Het boek had oorspronkelijk de titel "Peter en Wendy". Later werd het boek ook uitgegeven met de titel "Peter Pan; or, the Boy Who Wouldn't Grow Up" (Peter Pan; of de jongen die niet wilde opgroeien). De meeste mensen noemen het boek daarom ook Peter Pan.

Het boek gaat over de familie Darling die in Londen wordt. Op een avond worden hun kinderen (Wendy, Michaël en John) bezocht door Peter Pan en zijn elfje Tinkerbell. Samen vliegen ze naar een magisch eiland genaamd Nooitgedachtland (Neverland), waar elfjes en zeemeerminnen wonen. Peter Pan woont samen met de Verloren Jongens op dit eiland. Ook woont zijn grote vijand op het eiland; Kapitein Haak.

Dit is overigens niet het eerste verhaal waarin Peter Pan de hoofdrol speelt. Barrie schreef in 1906 het kortverhaal Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde (Peter Pan in Kensington Gardens). Toch is dit verhaal volledig anders. Zo is Peter Pan slechts een baby van een paar jaar oud. Ook vindt het verhaal alleen in de echte wereld plaats. Peter en Wendy is géén vervolg op het boek, maar eerder een andere versie van het verhaal.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!


Personages

Analyse

Inspiratie

J.M. Barrie baseerde het boek op de familie Davies. Barrie was een vriend van deze familie. De familie Davies kreeg veel dingen te voorduren, zo overleden de moeder en de vader. Ook hun zoontje, genaamd David, stierf. Barrie speelde vaak met de jongens van het gezin in hun tuin. Hier bedachten ze allerlei verhalen. Barrie gebruikte deze verhalen voor zijn boek Peter en Wendy. De kinderen in het boek zijn ook vernoemd naar de kinderen van de familie Davies. Peter was een van deze kinderen.

Een andere bron van inspiratie was het overlijden van Barrie's eigen broer. Zijn broer overleed tijdens een ongeluk en was toen slechts 14 jaar oud. Barrie's moeder vond het mooi dat haar kind naar nooit zou opgroeien. Barrie vond kinderen ook beter dan volwassenen.

Opvoering van het toneelstuk

Het toneelstuk en het boek zijn vrijwel gelijk aan elkaar. Er zijn geen grote verschillen tussen het toneelstuk en het boek. Toch gebeuren er in het toneelstuk wel een aantal interessante dingen. Kapitein Haak en Wendy's vader worden namelijk door dezelfde acteur gespeeld (een dubbelrol). Psycholoog Dan Kiley deed onderzoek naar het zogeheten syndroom van Peter Pan; een woord wat gebruikt wordt voor mannen die niet willen opgroeien. Volgens Kiley heeft deze dubbelrol een speciale betekenis. Kapitein Haak is soort van vaderfiguur voor Peter Pan. Kapitein Haak en Peter Pan vechten vaak met elkaar. Dit komt doordat Peter Pan los wil breken van zijn vader.

De hond Nana wordt in het toneelstuk gespeeld door een echte acteur verkleed als hond. Nana kan hierdoor ook menselijke handelingen uitvoeren. In het boek wordt Nana beschreven als een echte hond. Toch kan Nana ook menselijke dingen doen, zoals water inschenken en medicijnen geven.

Thema's

In Peter en Wendy komen verschillende thema's aan bod:

  • Opgroeien: Dit is het belangrijkste thema van het boek. Het boek begint ook met de beroemde zin "All Children, except one, grow up." (Alle kinderen, behalve eentje, groeien op.). Peter Pan en de Verloren Jongens leven in Nooitgedachtland, waar ze altijd kind blijven. Peter Pan wil ook niet opgroeien en heeft een hekel aan volwassenen. De Verloren Jongens kiezen ervoor om bij Peter Pan te wonen. Hierdoor blijven ze jong, terwijl hun ouders steeds ouder worden en sterven. Zowel de Verloren Jongens als Peter Pan hebben hierdoor geen ouders meer. Aan het einde van het boek wordt ook duidelijk dat de tijd doorgaat. Wendy is inmiddels een oude vrouw, terwijl Peter Pan nog steeds even oud is.
  • Moederschap: Een ander belangrijk thema is moederschap. Zowel Peter Pan als de Verloren Jongens missen een moeder. Peter Pan zorgt voor de Verloren Jongens, maar dit gaat mis. Vaak is er geen eten en moeten de kinderen zich inbeelden dat er eten is. Wendy is hierdoor een moederfiguur voor Peter Pan en de Verloren Jongens. Ze wordt ook vaak een moeder genoemd in het boek.
  • Fantasie en werkelijkheid: Het verschil tussen fantasie (verbeelding) en werkelijkheid (wat echt is) speelt een rol. In het boek komen twee plaatsen voor: Londen (wat de werkelijkheid voorstelt) en Nooitgedachtland (wat de fantasie voorstelt). In Nooitgedachtland komen daardoor ook veel fantasiefiguren voor, zoals zeemeerminnen. Als kinderen ouder worden moeten ze het verschil tussen fantasie en werkelijkheid leren. Volwassenen zijn meer bezig met de werkelijkheid dan fantasie. Hierdoor lukt het niet om ouder te worden in Nooitgedachtland. De Verloren Jongens worden pas ouder als ze in Londen zijn, terwijl Peter Pans ontwikkeling stil blijft staan.
  • Vergeten: Ook komt het vergeten vaak voor in het boek. Peter Pan heeft geen besef van tijd. Hierdoor vergeet o.a. de Verloren Jongens eten te geven. Aan het einde van het boek vergeet hij ook Wendy te komen ophalen. De Verloren Jongens, Michaël en John vergeten hun avonturen in Nooitgedachtland. Enkel Wendy blijft zich de verhalen herinneren, maar denkt hier niet vaak aan. Wanneer Peter Pan Wendy weer herinnert is zij inmiddels opgegroeid.

In de populaire cultuur

Vervolgboeken

Peter en Wendy was zelf een vervolg op Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde (Peter Pan in Kensington Gardens). Toch is het niet een direct vervolg. In het eerste boek is Peter Pan namelijk een baby van één week oud. Het verhaal vindt ook geheel in de echte wereld plaats; namelijk in Kensington Gardens in Londen. In Peter en Wendy is Peter Pan een stuk ouder. Hij is namelijk een jongetje tussen de 8 en 10 jaar oud. Het gaat echter niet om een oudere Peter Pan. In het eerste boek wordt namelijk gezegd dat Peter Pan niet op zal groeien. Hierdoor zal hij voor altijd een baby blijven. In Peter en Wendy hebben we dus te maken met een andere versie van Peter Pan dan in het eerste deel. Deze versie van Peter Pan maakt wel veel verwijzingen naar het eerste deel. Zo zegt hij dat hij vroeger in Kensington Gardens woonde. Het is echter niet duidelijk wat er tussen de twee boeken gebeurde.

J.M. Barrie schreef zelf nooit een vervolg op het tweede deel. In 2006 schreef Geraldine McCaughreen het officiële vervolg; Peter Pan in Scarlet. In 2004 werd ook de succesvolle Starcatcher-serie begonnen; wat ook vervolgboeken zijn op Peter Pan. Deze bestaan uit de volgende delen:

  • Peter and the Starcatchers uit 2004
  • Peter and the Shadow Thieves uit 2006
  • Peter and the Secret of Rundoon uit 2007
  • Peter and the Sword of Mercy uit 2009
  • The Bridge to Never Land uit 2011

Daarnaast zijn er nog korte verhalen uitgegeven onder de naam Never Land Books. Al deze boeken zijn niet naar het Nederlands vertaald.

Film, televisie en theater

De bekendste verfilming van Peter en Wendy is waarschijnlijk de Disneyfilm Peter Pan uit 1953. De Disneyfilm heeft ongeveer hetzelfde verhaal als het boek met een paar kleine aanpassingen. Het einde van het boek komt in de film namelijk niet voor. Dit einde is later gebruikt voor de film Terug naar Nooitgedachtland uit 2002; het vervolg op de Disneyfilm. In deze film neemt Peter Pan de dochter van Wendy mee naar Nooitgedachtland, maar denkt dat het Wendy zelf is. Disney werkt ook aan een speelfilm met echte acteurs.

In 1924 werd het boek voor het eerst verfilmd. Later werd het ook verfilmd in 1988 en 2003. De film Hook uit 1991 is een ook bekende verfilming van het boek. Deze film maakt gebruik van echte acteurs en werd geprezen om de effecten.

In het theater wordt de toneelversie van het boek nog soms opgevoerd. Ook is het toneelstuk verwerkt in musicals. De musical Finding Neverland gaat over het verhaal achter het boek. De musical volgt J.M. Barrie en de familie Davies. Deze familie vormde de inspiratie voor het boek.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Peter_en_Wendy&oldid=769523"