Donetskplateau

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 7 mrt 2022 om 14:23 (Aanvulling)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Kaart van het Donetskplateau (gekleurde gebied)

Het Donetskplateau of de Donetsk-rug  is een noordoostelijke bergrug en het hoogste deel van het Donetsk-hoogland. Gelegen in de regio's Charkov (gedeeltelijk), Donetsk en Luhansk in Oekraïne en (gedeeltelijk) de regio Rostov in Rusland. Het gebied is ongeveer 23 duizend km2.

In het noorden breekt het steil uit in de vallei van de Seversky Donets (ten zuiden van de Oost-Europese vlakte). Lengte  - ongeveer 370 km, breedte - 160 km.

Het regionale landschapspark Donetsk-Rug ligt in het oostelijke deel van de Kryaz.

De naam "Donetsk-Rug" werd in 1827 voorgesteld door Kovalevsky Evgraf Petrovich.

De heuvelrug van Donetsk is een heuvel met vlakke tussenliggende gebieden en valleien met een bergachtig karakter. De gemiddelde hoogte van de rug is 200-300 m. Het hoogste punt - het graf van de moskee stijgt tot 367 m boven de zeespiegel. Het oppervlak wordt diep doorgesneden door rivierdalen, ravijnen en geulen.

"Donetsk Rug". Krinka

Geologie

In de geologische structuur van de bergkam zijn sterk ontwricht ('overhoop gegooid'), ingewikkeld door talrijke breukschendingen van de verschillende geologische tijdperken als het Carboon, Perm , Trias met daarin afzettingen als: steenkool (zandsteen, argilliet, siltsteen) en kalksteen die vele kilometers dik zijn. Ze worden geassocieerd met grote steenkoolvoorraden (Donetsk kolenbekken). Er zijn geologische verschijnselen die verband houden met de uitslijting en erosie van de rotsen door oppervlakte- en grondwater en deze worden waargenomen in de verspreidingsgebieden van kalksteen, steenzout en gipsanhydrietafzettingen. De ontwikkeling van steenzout door de methode van ondergrondse opgraving bij de winning van pekel (zout) leidt tot de vorming van holtes - kamers, die onder de druk van bovenliggende rotsen gedeeltelijk worden (af)gesloten, wat leidt tot verzakking van het aardoppervlak. Soortgelijke verschijnselen treden op tijdens intensieve kolenwinning in steenkoolhoudende gebieden.

Het natuurlijke landschap van de bergkam wordt aangevuld door de aanwezigheid van diepe steengroeven, hopen, aardverschuivingen. Landaanwinning, de aanwezigheid van veel vijvers en grote reservoirs hebben een aanzienlijke invloed op de afvloeiing van oppervlakte- en grondwater, waardoor de inklinking (inzakken) en overstroming van gebieden worden verergerd.

Klimaat

Het klimaat is een landklimaat met droogte-verschijnselen. Windmassa's uit Azië en de steppen van de Beneden-Wolga veroorzaken lage temperaturen in de winter met koude, en in de herfst en zomer - droge hete wind.

De gemiddelde temperatuur in januari is -6 tot -8 ° C, in juli +20,9 tot +22,9 ° C. Neerslag tot 556 mm (in het westen). In vergelijking met de omgeving is het aantal dagen met mist, sneeuwbedekking meer; vorstvrije periode is minder. Opmerkelijk is een helderheid op grote hoogte.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Donetskplateau&oldid=708416"