Driestuiversopera
Driestuiveropera Dreigroschenoper | |
Informatie | |
Schrijver | Bertolt Brecht |
Taal (origineel) | Duits |
Land | Duitsland |
Datum | 31 augustus 1928 |
Portaal Theater |
De Driestuiversopera (Duits: Dreigroschenoper) is een toneelstuk van de Duitse schrijver Bertolt Brecht uit 1928. Ondanks de naam is de Driestuiversopera geen opera, maar een toneelstuk met 22 liedjes. De liedjes zijn gecomponeerd door componist Kurt Weill. Het toneelstuk betekende zowel de doorbraak van Brecht als van Weill.
Het toneelstuk dankt haar naam aan de prijs. In het begin van het toneelstuk wordt gezegd dat de opera bedoeld is voor de allerarmsten en daarom slechts drie stuivers kost. Een stuiver is een muntstuk van vijf cent. Armoede en ellende zijn ook belangrijke thema's in het toneelstuk. Het toneelstuk speelt zich af in Londen in de onderwereld. Men volgt de crimineel Mackie Messer die Polly trouwt. Polly is de dochter van bedelaarskoning Peachum, die erg gelovig is. Peachum wil Mackie Messer veroordeeld (aan de galg) krijgen, maar Mackie Messer heeft ook een relatie met Lucy, de dochter van de politiechef. Peachum dreigt echter met een massale opstand van de bedelaars tijdens de kroning van de koningin. Uit angst hiervoor wordt Mackie Messer toch terechtgesteld, maar wordt op het laatste moment tot de adelstand verheven (waardoor hij niet veroordeeld kan worden).
Het toneelstuk is erg kritisch op de samenleving over hoe er met de allerarmsten wordt omgegaan. In het toneelstuk komen onder meer prostituees voor en Mackie Messer bekend ook crimineel te zijn om te kunnen overleven. De boodschap is ook dat er menselijke levensomstandigheden moeten komen en een menselijke manier om met criminelen (die uit nood misdaad begaan) moet worden omgegaan. Niet elke crimineel wordt namelijk tot de adelstand verheven.
Samenvatting
Het toneelstuk begint met Die Moritat von Mackie Messer, waarin een straatzanger zingt over de crimineel Mackie Messer. Macheath, beter bekend als Mackie Messer, is een beruchte crimineel in de Londense wijk Soho. Wanneer er een moord gepleegd is, weet iedereen dat hij erachter zit, maar niemand kan men te pakken krijgen.
Het verhaal gaat dan verder naar de winkel van Jonathan Jeremiah Peachum, die ook wel de baas van de bedelaars genoemd wordt. Meneer Peachum geeft kleding aan bedelaars en geeft ze daarnaast training. Op deze manier kunnen ze meer opbrengen. Meneer Peachum krijgt in ruil hiervoor een deel van de opbrengsten. Meneer Peachum wordt afgebeeld als iemand die zich vooral met geld bezighoudt. Zijn dochter Polly was de vorige nacht niet terug thuis gekomen. Polly vertelt aan haar vader dat ze een relatie heeft met de crimineel Macheath. Meneer Peachum is hier niet blij mee en wil dat Polly de relatie opzegt. Polly gaat echter met Macheath trouwen. Hoewel Polly en Macheath geen geloften uitspreken is Polly tevreden. Polly zingt hierna het nummer Seeräuberjenny. Hierna wordt duidelijk dat Macheath vrienden heeft bij de politie, waardoor hij zijn gang kan gaan. Polly gaat vervolgens naar huis en verteld haar ouders dat ze getrouwd is met Macheath. Meneer Peachum wil vervolgens Macheath arresteren.
Polly verteld dit aan Macheath, waarop Macheath besluit Londen te verlaten. Macheath laat Polly zijn criminele bende in de tussentijd leiden. Macheath besluit echter een bordeel te bezoeken voordat hij Londen verlaat, waar hij zijn oude geliefde Jenny tegenkomt. Jenny werkt echter samen met Meneer Peachum om Macheath op te sluiten. Meneer Peachum zet ook politiechef Brown onder druk, door te dreigen met het verstoren van de kroning van koningin Victoria. Jenny gaat vervolgens naar meneer Peachum toe om haar geld te eisen, dat meneer Peachum weigert te geven. Meneer Brown wil meneer Peachum arresteren, maar onder druk besluit hij toch Macheath te arresteren. Macheath eindigt in de gevangenis waar hij hoort dat hij ter dood veroordeeld is.
Alle personages zijn bij de executie aanwezig, maar net voor het moment dat Macheath wordt opgehangen vraagt hij het publiek op vergiffenis. Meneer Peachum besluit vervolgens de loop van het toneelstuk te veranderen; een boodschapper van de koningin is aangekomen. Aangezien de koningin die dag gekroond wordt, heeft ze besloten Macheath in de adelstand te verheffen en een kasteel en geld te geven. Hierdoor mag hij blijven leven. De personages zeggen vervolgens aan het publiek dat fouten vergeven moeten worden, aangezien het leven al hard genoeg is.