Bertolt Brecht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bundesarchiv Bild 183-W0409-300, Bertolt Brecht.jpg

Eugen Berthold Friedrich (Bertolt) Brecht (Augsburg, 10 februari 1898 – Berlijn, 14 augustus 1956) was een Duits toneelschrijver, dichter, regisseur en literair criticus. Brecht heeft een grote invloed gehad op het theater in Duitsland en is de grondlegger van het episch theater. Bij episch theater wordt het publiek meer aangesproken op het verstand dan op de emotie en worden technieken gecreëerd om de afstand tussen het publiek en de personages te brengen. Voor zijn tijd was dit een heel vernieuwend begrip. Zijn bekendste werk is de Driestuiversopera.

Brecht was actief in de tijd van het Weimarrepubliek, het Duitsland van ná de Eerste Wereldoorlog. Brechts theaterstukken was erg politiek en Brecht zelf hing ook het communisme aan. Toen Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam, vluchtte Brecht met zijn familie en vrienden naar Denemarken. Communisten werden namelijk door de nazi's als vijanden gezien. Later zou hij wonen in Zweden, Finland en in 1941 vertrok hij via Rusland naar de Verenigde Staten. Hier woonde hij in Santa Monica, nabij Hollywood. Aangezien Brecht communist was, werd hij na de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen als vijand gezien. In 1947 moet hij voor de commissie tegen communisme komen, maar de eerste dag na zijn verhoor verhuisd hij naar Zwitserland. Eigenlijk wil hij naar Duitsland, maar de Amerikanen (die daar toen een bezettingszone hadden) weigerden hem dat. In 1949 weet hij met een Tsjecho-Slowaaks paspoort te vertrekken naar het communistische Oost-Berlijn. Brecht steunde hier in zijn laatste levensjaren opkomende toneelspelers en schrijvers. Uiteindelijk overleed hij in 1956 aan een hartinfarct.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bertolt_Brecht&oldid=818916"