Assendelft

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Assendelft is een lintdorp van acht km in de provincie Noord-Holland. Assendelft loopt van Krommenie tot aan het Noordzeekanaal. Het was tot 1974 een zelfstandige gemeente en was qua oppervlakte de grootste gemeente in de Zaanstreek (daarna Zaandam). In 1974 is Assendelft opgegaan in de gemeente Zaanstad.

Assendelft heeft na Oostzaan en Westzaan de oudste geschiedenis van de Zaanstreek. De eerste bewoning in Assendelft ontstond ongeveer 500 v.Chr. Opgravingen die enkele jaren terug zijn uitgevoerd hebben woonplaatsen van de eerste Assendelvers boven gebracht. Het Assendelft van vandaag de dag ligt enkele honderden meters meer naar het oosten.

Het oudst bekende voorkomen van de naam Assendelft, maar dan geschreven als "Ascmannedilf", is van 1063. "Askimanna dilbja" betekent in het Germaans: gegraven/gedolven door de askimanna (zeerovers).

De bijnaam van de Assendelvers is Spanjolen. Deze bijnaam kregen ze vanwege hun pro-Spaanse houding tijdens de Tachtigjarige oorlog. De overige Zaanse plaatsen, zoals Oostzaan en Westzaan, alsmede Oostzaandam en Westzaandam waren Oranjegezind en dus voor de Geuzen.

Saendelft is een Vinex-wijk van Assendelft, hier wordt winkelcentrum De Saen gebouwd dat eind 2009 klaar moet zijn. Er komen onder andere twee supermarkten en filialen van Hema, Bart Smit en Blokker, en een grand café.

Oud-burgemeesters

Watertoren

Toren van Assendelft

De watertoren van Assendelft dateert uit 1885. Dit is de oudste nog bestaande watertoren in Noord-Holland, al wordt hij niet meer als watertoren gebruikt. Een van de kenmerken van dit type watertoren is het rechte kokervormige lichaam met in de bovenkant een gietijzeren reservoir. In 1922 is op de toenmalige watertoren een waterreservoir geplaatst van beton, met aan de buitenzijde een aangepast uiterlijk. De watertoren is particulier bezit en wordt volledig gerestaureerd en verbouwd tot kantoorruimte.

Sport

Assendelft heeft twee voetbalclub's

  • SVA
  • VVA

Bijnamen van Assendelvers

  • Gortzakken
  • Spanjolen

De vlag van Assendelft

Alhoewel de vlag niet officieel staat geregistreerd, wordt er al voor 1501 melding van gemaakt in een der Nederlandse Incunabelen. Dit boekje was geschreven door de kanunnik Willem Herman van Gouda. Hieruit bleek dat Assendelft het recht had een eigen vlag te voeren. Historisch bleek het "steigerend witte paard op een rode doek" ook de enig juiste. Sinds begin 2000 is deze vlag dan ook weer voor het publiek beschikbaar. Vlag en wapen komen redelijk overeen. Het wapen dat de heren van Assendelft voerden – een paard van zilver, stappend op een rood veld, ging na het verdwijnen van de feodale structuur in het jaar 1795 over op de burgerlijke gemeente Assendelft. Op veel plekken in Assendelft is dit paard, soms wat denigrerend het hinkend vool genaamd, terug te vinden. Zo is een afbeelding te vinden in de voorgevel van het voormalige gemeentehuis in het Centrum van Assendelft. In de raadszaal van dit gemeentehuis hing een banier met daarop ook het hinkend vool afgebeeld. Dit ligt nu in de archieven van het Zaans Museum. De oorsprong van dit wapen is terug te voeren op een wapenlegende van Guilelmus Hermanus Goudamus: “Wie (nl te Assendelft) een mens vermoordt en te paard stijgt, is veilig of gered. Paarden zijn er namelijk niet. De Assendelvers voeren als teken in hun schild een paard om deze oorzaak. Een trekpaard (caballus) was naar hun oevers gezwommen; de hele streek wapende zich en heeft eindelijk met veel moeite het onbekende dier gedood. Voor deze, hun overwinning en strijd kregen zij een trekpaard in hun vaan (vexillum).”

Afkomstig uit Assendelft

Station

Het station van Assendelft heet Station Krommenie-Assendelft en is gelegen in de gemeente Zaanstad, aan de spoorlijn van Amsterdam naar Uitgeest en Alkmaar. Het station wordt bediend door NS. In oktober 2006 is men begonnen aan de verplaatsing van station Krommenie-Assendelft in noordelijke richting, boven de onderdoorgang met de Saendelverlaan. Dit heeft te maken met de bouw van Vinex-locatie "Saendelft". Het oude station had geen uitgang aan de Assendelftse kant en kon aan deze zijde ook moeilijk worden ontsloten. Het nieuwe station ligt gunstiger ten opzichte van Saendelft en Krommenie-West, maar daardoor wel verder van de oudere gedeeltes van Krommenie en Assendelft. Het nieuwe station is per 14 december 2008 in gebruik genomen.

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Assendelft&oldid=612740"