Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 24 juni t/m 24 juli staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Honderdjarige Oorlog. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Krommenie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het dorp Krommenie was tot 1974 een zelfstandige gemeente in het noorden van de Zaanstreek, in de provincie Noord-Holland. Sindsdien is het onderdeel van de gemeente Zaanstad. Krommenie is vooral bekend van de linoleumfabriek. Deze staat tegenwoordig echter in het naburige Assendelft.

De naam Krommenie werd voor het eerst gebruikt aan het einde van de dertiende eeuw. De naam stamt af van Crommenye, een water tussen Wijkermeer en Langmeer.

Bezienswaardigheden

Aan de Zuider- en Noorderhoofdstraat staat een aantal van de mooiste en rijkste voorbeelden van de Zaanse houtarchitectuur (17e-19e eeuw), alle in typerend groen-wit geschilderd. Ook de forse Nederlands-Hervormde Kerk heeft een groene toren en is daarmee zeer karakteristiek.

Vooral het meest noordelijke deel van Krommenie is nog zeer pittoresk. Ook het oude gemeentehuis, de oud-Katholieke schuilkerk en het oude weeshuis zijn de moeite waard.

Boven Krommenie ligt nog Krommeniedijk, een mooi buurtschap midden in de polder. Dit is echt het noordelijke einde van de Randstad. Vooral rond de kerk is de oude sfeer nog helemaal intact.

Op de grens van Krommeniedijk en Uitgeest ligt het oude Fort aan den Ham, één van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam, een 19e eeuwse defensielinie rond Amsterdam. De Stelling van Amsterdam werd in 1996 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Vanuit Krommeniedijk is het vijf minuten fietsen tot het prachtig gelegen Uitgeestermeer (deel Alkmaardermeer).

Bijnamen van Krommenieërs

  • Koekvreters
  • Guiten

Geboren in Krommenie

Trivia

  • Cabaretier Najib Amhali (4 april 1971) werd geboren in Nador, Marokko, maar deze grappenmaker is nu "geïntegreerd" in Krommenie, wat hij dan ook vaak aanhaalt in zijn shows.
  • Schrijver van De Kameleon, Hotze de Roos komt officieel uit Friesland, maar woonde de grootste tijd in Krommenie. De legendarische serie De Kameleon is op Krommenie en omstreken gebaseerd.
  • Gerrie Knetemann (bijnaam: De Kneet) woonde een groot deel van zijn leven tegenover de bibliotheek van Krommenie, aan het water.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Krommenie&oldid=389018"