In-flight entertainment

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het IFE van Qantas

In-flight entertaiment, ook wel bekend als IFE, is de entertainment binnen een vliegtuig om, mensen te laten vermaken of entertainen tijdens een vlucht. Dit zijn schermpjes voor hun stoel waar men vaak keuze heeft uit films, muziek, games en in-flight informatie. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is het ook mogelijk om live televisie te bekijken, dit is mogelijk bij bijvoorbeeld Emirates of Etihad. Tijdens de pushback en het taxiën van het vliegtuig voor het opstijgen worden altijd op de beeldschermen een veiligheidsdemonstratie vertoond.

Soorten IFE's

Muziekkeuze

Een van de eerste IFE's had maar 1 keuze, en dat was muziek. Men kon alleen uit muziek kiezen en deze beluisteren met een koptelefoon die zich bevond in de armleuning.

Gedeelde schermen

Gedeelde schermen zijn schermen waarbij een hele cabine van deel uit moet maken en dus niet voor je zelf is. Dit is vergelijkbaar met een IFE van een bus. In gedeelde schermen speelt men meestal een film af voor alle passagiers of toont men daar de "bewegende kaart" met vluchtinformatie.

AVOD

AVOD is de scherm die in de stoel voor je zit ingebouwd. Hier kun je kiezen uit muziek, films, tv-programma's, games, bewegende kaart, duty-free shop en meer. Dit varieert van luchtvaartmaatschappij uiteraard en van afstand. Meestal heeft men een eigen scherm bij vluchten die langer duren dan 4,5 uur of bij langeafstandsvliegtuigen. Ieders eigen scherm is even groot per class. Zo is het eigen scherm van de Business Class groter dan die van de Economy Class. Dit is vergelijkbaar met de term: 'Eigen scherm'.

Non-AVOD

Non-AVOD is hetzelfde als AVOD, alleen dan zonder vrije keuze. Je mag dan niet kiezen welke films je bekijkt maar je krijgt er een aantal te zien. Inmiddels vind je deze weinig terug op vliegtuigen, tegenwoordig.

Variatie

De keuzes van het in-flight entertaiment varieert van luchtvaartmaatschappij en van afstand. Ook varieert dit bij sommige airlines op class die je vliegt. Zo krijgen mensen die met First Class vliegen meer keuze dan mensen die met Economy Class vliegen, dit is dan niet het geval bij Cathay Pacific.

Afstandsbediening

Een IFE afstandsbediening van 2008, inmiddels ziet dit er moderner uit

De IFE kan bestuurt worden op afstand met een afstandsbediening die vaak tweezijdig is. Aan de ene kant bevinden zich de knoppen (volume, home, enz.) en aan de andere kant het toetsenbord die eventueel gebruikt wordt bij games. Meestal heeft een IFE ook touchscreen. Men kan ook met de afstandsbediening het licht van hun cabine aanpassen, cabin crew oproepen om bijvoorbeeld een drankje en eventueel bij enkele luchtvaartmaatschappijen, stoelverwarming. Bij het IFE hoort altijd een koptelefoon bij en kan dus niet gehoord worden door meerdere personen, alleen door een enkele persoon die de koptelefoon op heeft.

Naam

Elke airline geeft z'n IFE ook een naam, zo noemt Etihad bijvoorbeeld zijn IFE: "E-box" en Emirates zijn IFE: "Ice".

Bewegende kaart

Elke IFE heeft een bewegende kaart of een stilstaande kaart. Dit is een actuele kaart die alle informatie over de vlucht laat zien. Dit kan bijvoorbeeld de exacte locatie waar je boven vliegt met duidelijke steden op de kaart. De tijd van aankomst of de huidige tijd, de temperatuur buiten, hoogte, snelheid, hoeveel miles nog te gaan, enzovoort.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=In-flight_entertainment&oldid=531760"