Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Qantas

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Qantas
Qantas A380-800 VH-OQD SIN 2011-2-5.png
IATA ICAO Roepletters
QF QFA QANTAS
Land Vlag van Australië Australië
Oprichting 16 November 1920
Hub(s) Sydney, Melbourne en Brisbane
Vloot 131 vliegtuigen
Bestemmingen 85
Website qantas.com.au
Portaal Portal.svg Luchtvaart

Qantas is de nationale luchtvaartmaatschappij van Australië. Het is tevens ook de grootste en oudste van dat land. Het is na de Nederlandse KLM en het Colombiaanse Avianca de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld.

Qantas is op 16 novemer 1920 gesticht onder de naam "Queensland and Northern Territory Aerial Services Limited", afgekort Qantas. Queensland en Northern Territory zijn alle twee gebieden in Australië. Tegenwoordig is de echte naam van het bedrijf gewoon Qantas, en is Qantas geen afkorting meer.

Nu is Qantas een grote, moderne luchtvaartmaatschappij met 145 bestemmingen en een vloot van 124 vliegtuigen, waarvan 10 Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Ook is Qantas nu lid van Oneworld, een samenwerkingsverband tussen verschillende wereldwijde luchtvaartmaatschappijen waaronder het Britse British Airways, het Spaanse Iberia, en het Hongkongse Cathay Pacific. De grootste concurrent in Australië is Virgin Australia.

Qantas heeft ook een lagenkosten luvhtvaartmaatschappij (low cost), genaamd Jetstar Airways. Ook bezit ze nog een regionale luchtvaartmaatschappij, QantasLink.

Het logo van Qantas is een rode driehoek met daarin een kangoeroe. Een buideldier dat alleen in Australië voorkomt. De slogan is 'Spirit of Australia'.

Feitjes

  • Acteur John Travolta gebruikt een oude boeing 707 van Qantas als zijn privé-toestel.
  • Qantas heeft nog nooit een dodelijk ongeluk gehad met straalvliegtuigen.
  • In 1979 had Qantas alleen maar Jumbojets in haar vloot.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Qantas&oldid=423286"