Reformatie
De Reformatie was een periode in de 16e eeuw waarin de Protestanten zich afscheidden van de Rooms-Katholieke Kerk omdat ze het niet tevreden waren met de gebruiken van de Katholieke kerk. De belangrijkste mensen in de Reformatie waren Maarten Luther en Johannes Calvijn, die allebei een eigen nieuwe kerk begonnen. Vooral Calvijn's calvinisme werd erg populair in Nederland.
Volgens het verhaal spijkerde Maarten Luther in 1517, na een bezoek aan Rome, 95 'stellingen' over wat hij niet goed vond aan de Katholieke kerk aan de deur van een kerk. Het is niet zeker of dit gebeurde, misschien stuurde Luther wel een brief met 95 stellingen naar iemand van de kerk. Zeker is wel dat Luther niet tevreden was. Hij had in zijn jaren als monnik geleerd dat veel dingen waar de Katholieke kerk het over heeft, niet in de Bijbel staan, bijvoorbeeld verering van heiligen, vagevuur, en de handel in aflaten. Aflaten waren brieven die je kon kopen van de kerk, waardoor een aantal van je zonden werden vergeven. Luther vond het verschrikkelijk dat de kerk de mensen zo misbruikte. Hij gaf lezingen over waar hij zo ontevreden over was, en dit vond de kerk niet fijn. Luther's boeken werden verbrand.
Lutheranisme, zoals de leer van Luther werd genoemd, verspreidde zich over Europa. Veel mensen waren geschokt. Ze waren het met Luther eens dat de Bijbel de enige bron van het geloof kon zijn, en dat ze dus alleen hoefden te luisteren naar de Bijbel, en niet naar wat de Katholieke kerk te zeggen had. Zweden, Noorwegen, Denemarken, Engeland, Schotland, Zwitserland, en Frankrijk keerden de Katholieke kerk allemaal de rug toe. In die tijd was Johannes Calvijn zijn boeken aan het schrijven over zijn interpretatie van de Bijbel. Hij pleitte tegen de Katholieke kerk en voor een sober leven. Calvinisme verspreidde zich over Europa. Nederland en Zwitserland werden streng calvinistische landen.
Door de Reformatie nam de macht en invloed van de Katholieke kerk af. Mede hierdoor werd de weg gebaand voor de Wetenschappelijke Revolutie en de Verlichting. Het was bijvoorbeeld de Katholieke kerk die beweerde dat de zon om de aarde draaide, en het centrum van het heelal was. Zonder angst voor Katholieke vervolging kon er meer wetenschappelijke vooruitgang zijn.
Vandaag de dag heeft de Katholieke kerk ongeveer 1,2 miljard volgelingen, terwijl het Protestantisme 800 miljoen volgelingen heeft. De Katholieke kerk blijft dus iets populairder, vooral in Zuid-Europa en Zuid-Amerika.