Heilige Roomse Rijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sjabloon:Infobox land Het Heilige Roomse Rijk (Duits: Heiliges Römisches Reich, Italiaans: Sacro Romano Impero,Latijn: Sacrum Romanum Imperium) was een rijk in het midden van Europa wat bestond van het jaar 962 tot 1806. Het was niet echt een land zoals we dat nu kennen maar een soort verbond tussen keurvorstendommen, hertogdommen en graafschappen en nog veel meer 'mini-landjes' die onder leiding stonden van een keizer.

Geschidenis

Het Heilige Roomse Rijk begon eigenlijk al een beetje bij Karel de Grote maar die noemde zich vaak Koning der Franken. Onder zijn zonen en kleinzonen werd het rijk steeds weer opgesplitst in kleinere delen totdat Keizer Otto I het weer samenvoegde tot een groot rijk. Vanaf toen werd dat rijk het Heilige Roomse Rijk genoemd. Het rijk heeft bestaan tot 1806 toen keizer Franz II werd verslagen door Napoleon Bonaparte en het Keizerrijk Oostenrijk stichtte. Maar eigenlijk was het al lang ten dode opgeschreven. De keizers hadden al lang bijna geen macht meer over zijn leenmannen en de edelen deden wat ze wilden. Het Rijk bestond uit allemaal graafschappen en hertogdommen en de keizer had alleen echte macht over de gebieden waar geen graaf of hertog over regeerde. De laatste keizer die echte macht had gehad was Karel V.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Heilige_Roomse_Rijk&oldid=298390"