Groene energie

Uit Wikikids
Versie door Southparkfan (overleg | bijdragen) op 9 aug 2013 om 18:43 (Versie 275180 van Chessfreak (overleg) ongedaan gemaakt. - Heeft niks gedaan erna en gaat dus weg.)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Groene energie is energie dat opgewekt is uit duurzame energiebronnen, dat betekent dat je niks hoeft af te pakken van de aarde. Je beschadigd dan niks van de aarde. Je hebt verschillende manieren om groene energie op te wekken. Een voorbeeld ervan is zonne-energie. Dit is energie dat wordt opgewekt uit de zon. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken voor je huis. Je kan ze dan ook gemakkelijk op je dak plaatsen.

Wat is het nou eigenlijk?

Groene energie is energie dat opgewekt is uit duurzame energiebronnen, dus dat betekent dat je niet iets van de natuur hoeft af te pakken. Maar er zijn ook nadelen. Het kost (best) veel geld om bijvoorbeeld zonnepanelen te kopen. Maar als je bijvoorbeeld benzine wil hebben heb je olie uit de aarde nodig. Die olie is op een gegeven moment op. Maar als je windmolens plaatst heb je wind nodig en de wind gaat nooit op. De zon en de zee ook niet.

Soorten groene energie

Zonne-energie

Zonne-energie is door een van de moeilijkste manieren opgewekt. In een zonnepaneel heb je zonnecellen die door een chemische bewerking een negative en een positive laag gekregen. Dat is ongeveer het zelfde als bij een magneet. Als er licht op die zonnecellen valt maken de elektronen zich los, er komt dan spanning op te staan, en door een verbinding te maken tussen de positive en negative kant lopen de elektronen door een soort stroomkring. Dan heb je stroom.

Wind-energie

Windenergie is eigenlijk heel simpel. Je hebt een soort bladen van een windmolen. Als de wind daar langs gaat gaan die bladen draaien, en met behulp van een dynamo (zo'n ding op je fiets alleen dan duizend keer groter) wordt energie opgewekt. De windmolens staan meestal aan de kust of in de zee omdat het er harder waait dan op het land.

Water-energie

Je zou denken dat er gewoon een soort stromend beekje is met een waterrad, maar dat is niet zo. Het heet eigenlijk dan ook getijdenenergie. Een getij is bijvoorbeeld eb of vloed. Als het water van eb naar vloed gaat dan stijgt het water. Als je in bijvoorbeeld een binnenzee een dam dicht zet bij eb dan blijft het water laag staan, ook als het aan de andere kant vloed wordt. En als je de dam weer open doet als het vloed is, dan krijg je stroming, en als je daar dan weer een waterrad bijzet heb je energie opgewekt.

Andere groene energie

Je hebt ook nog energie uit afval, dan gebruiken ze de warmte die vrij komt bij de verbranding en natuurlijk lichaamsenergie, dus fietsen en dan energie opwekken met een dynamo. Van het afval heb je in Nederland maar 2 bedrijven bestaan die eraan meewerken. Het grootste bedrijf staat in Amsterdam. Die verzamelen al het afval dat in Amsterdam wordt opgehaald, verbranden het dan en met de energie die er dan vrij komt maken ze elektriciteit. En met die elektriciteit die ze dan op hebben opgewekt zorgen ze in Amsterdam voor stroom.

Aanbieders

Als je zelf geen zonnepanelen op je dak hebt, en het ook niet wilt, kan je een abonnement met duurzame energie afsluiten. De duurzame energie is sterk in opkomst in Nederland. Vroeger was de voornaamste energie kernenergie. Maar dat is nog best gevaarlijk. Dus daarom gingen ze zoeken naar alternatieven. Nu kan je dus zelf zonnepanelen op je dak plaatsen maar ook een abonnement nemen dat duurzaam is. Dus dat is dan opgewekt van windmolens, getijde-energie of zonne-energie. In Amerika heb je in de woestijn ook hele grote velden van zonne-panelen. Die staan daar omdat er in de woestijn heelveel zonneschijn is en dus ook veel UV-straling, waar alle zonne-panelen gebruik van maken.

Voor- en nadelen

Je hebt voor en nadelen van groene energie. Dus je hebt ook voor- en tegenstanders van groene energie. De overheid vindt het maar te duur en du Nederlandse burger vindt het hard nodig. Ik zal even de voor en nadelen op een rijtje zetten.

Voordelen

Een van de voordelen van groene energie is dat je veel geld kan besparen op energierekeningen. Want als je zonnepanelen op een dak plaatst hoef je niks te betalen aan de energie rekening, want die heb je dan niet nodig. Een ander voordeel is dat de aarde er minder vervuilt mee word. Want als je zonne-panelen op je dak hebt hoeft er geen kerncentrale CO2 uitstoten. Dus dat betekent dat de lucht schoner blijft. En dat is dan weer goed voor de gezondheid. Zo heb je in steden als Hong Kong veel CO2 uitstoot vanwege de vele auto's die er rijden. Als je in het centrum buiten wilt rondlopen moet je een mondkapje op wil je zeker weten dat je geen vervuilde lucht inademt.

Nadelen

Er zijn maar weinig nadelen op te noemen over groene energie. Een groot nadeel is dat het duur is. Voor een zonnepaneel ben je al snel 300 euro kwijt. Dat is behoorlijk duur als je je hele dak er mee wil bedekken. De energie abonnementen van groene energie zijn ook veel duurder dan gewone energie abonnementen. Dat komt omdat je als je groene energie wilt opwekken als Nuon of Eneco dat je veel windmolens of zonnepanelen nodig hebt. En het opwekken is in Nederland niet zo gewoon, dus daarom is het ook duurder. Een ander groot nadeel is dat bijvoorbeeld windmolens het landschap kunnen verwoesten. Veel natuurliefhebbers zijn daarom tegen windenergie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groene_energie&oldid=277453"