COVID-19
Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken! |
Covid-19 (afkorting voor Coronavirus Disease 2019), voorheen 2019-nCoV en vaak ook corona genoemd, is een ziekte die wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2.
Een virus is een cel die een gastheer, dat is een ander wezen, nodig heeft. Dit virus is waarschijnlijk eind 2019 ontstaan op de Huanan-vismarkt in de Chinese stad Wuhan, waar ook levende dieren werden verkocht. Waarschijnlijk is het van dieren op mensen overgesprongen.
Het virus begon zich in het voorjaar van 2020 vanuit China over de rest van de wereld te verspreiden en werd een pandemie. Er werden drastische maatregelen om het virus in te perken en de bevolking te beschermen. In eerste instantie was dit alleen in China, later overal ter wereld toen het virus ook daar opdook. In allerlei landen werden lockdowns ingesteld, wat betekent dat er niemand meer in of uit mocht.
Veel mensen die Covid-19 krijgen worden hier niet zo erg ziek van, maar het virus kan ook heel gevaarlijk zijn, vooral voor ouderen en kwetsbaren. De meest-voorkomende symptomen zijn koorts, kortademigheid en hoesten. Jongeren krijgen meestal milde klachten al is er soms sprake van langdurige klachten van maanden tot zelfs jaren.
Besluiten van de WHO
- In de derde decade van januari 2020 werd er drie keer een vergadering gehouden over het uitroepen van de Publieke Medische Noodsituatie met Internationale Zorgen.
- Op 30 januari 2020, tijdens de derde vergadering, besloot de WHO om een internationale gezondheidscrisis (PHEIC) uit te roepen.
- Er werd meerdere malen gezegd dat deze epidemie een pandemisch potentieel had.
- Op 11 maart 2020 werd COVID-19 officieel tot pandemie verklaard.
Actuele maatregelen in Nederland: - Er zijn op dit moment geen maatregelen van kracht in Nederland. Enkel adviezen. - Basisadviezen zijn om algemene hygiënemaatregelen na te leven, geen handen te schudden, testen en thuisblijven bij klachten, en mondkapjes te dragen op drukke plekken.
Website van de overheid met alle huidige maatregelen.
Het voorkomen van COVID-19
Het coronavirus kan je wel voorkomen.
- Was goed je handen.
- Nies en hoest in je elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.
- Geef anderen geen hand.
- Als je ziek bent, blijf thuis, zelfs bij een lichte verkoudheid, en laat je testen.
- Afstand houden
- Niet kussen en knuffelen met mensen buiten het gezin
- Blijf thuis als een gezinslid kortademig is of koorts heeft tot 24 uur nadat de symptomen van iedereen over is.
- Probeer zoveel mogelijk thuis te werken.
- Vermijd drukte.
- Probeer de spits te vermijden in het openbaar vervoer.
- Eet gezond en beweeg goed om je immuunsysteem een boost te geven.
- Laat je vaccineren.
Nederlandse statistieken COVID-19
Op 7 mei waren er:
- 17.956 doden met COVID-19, gelukkig waren er onder de 12 jaar maar 1 iemand overleden, dat was een baby die al heel erg ziek was.
- 1.921.159 besmettingen met Covid-19
- 230 huidige IC-opnames met COVID-19
Symptomen en complicaties
De meest voorkomende symptomen bij COVID-19 zijn:
- Koorts (38.5+ graden)
- Neusverkoudheid
- Droge hoest
- Kortademigheid
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- In sommige gevallen ook darmklachten.
In enkele gevallen kunnen er (ernstige) complicaties optreden:
- Atypische longontsteking
- Nierfalen
- Zuurstoftekort
- Er wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen hartontsteking bij kinderen en COVID-19.
Vaccinatieprogramma
Eind 2020 werd in sommige landen al het vaccinatieprogramma opgestart om mensen tegen Covid-19 te vaccineren.
De Verenigde Staten waren al eerder begonnen met vaccineren tegen corona namelijk 14 december 2020 en Engeland was al op 8 december begonnen met vaccineren tegen corona.
Nederland begon met vaccineren op 8 januari 2021 tegen corona eerst krijgen ook mensen in verpleegtehuis of mensen die gehandicaptenzorg zijn en in een zorginstelling wonen daarna volgen de 60+ers met medische reden dan 60+ers zonder medische redenen en daarna de gewone mensen met medische redenen daarna zorgpersoneel van die voor de bovenste staande mensen zorgen en daar na zorgpersoneel die met corona patiënten werken en daarna iedereen vanaf 18 jaar.
De volgende vaccinaties zijn er tegen corona en niet iedereen kreeg het zelfde de mensen in de zorg kregen Pfizer en de bewoners in de zorg ook. De mensen die 60 plus waren kregen Pfizer of Moderna of AstraZeneca. Mensen in een GGZ instelling kregen van Moderna of AstraZeneca een vaccinatie. Ouderen die ouder waren dan 60 jaar kregen Pfizer. M
Het AstraZeneca is alleen voor mensen die 60 jaar of ouder zijn nadat blijkt uit onderzoek dat het risico om te overlijden aan Covid-19 dusdanig klein is onder de 60 voor mensen die gezond zijn dat het nadeel groter is dan het voordeel. Boven de 60 is het percentage overledenen aan Covid-19 groter dus daarom wordt het vaccin alleen gebruikt voor mensen die 60 jaar of ouder zijn.
Daarnaast heeft Nederland het merk Janssens ook een vaccinatie gemaakt en hebben ook wat mensen gehad. Er is tijdelijk gestopt met het toedienen van het Janssen vaccin met dezelfde reden als het stopzetten van het AstraZeneca vaccin. Uit onderzoek blijkt dat het Janssen vaccin veilig is, ook voor mensen onder de 60 jaar. Denemarken is volledig gestopt met het Janssen vaccin en daarom hebben Nederland en Polen interesse in de vaccins.
Daarnaast heeft Rusland ook een vaccinatie gemaakt namelijk Sputnik V vaccin. Nederland heeft het vaccin nog niet in gebruik genomen.
Media
- Corona, ambulancerit (EO/Topdoks)
- Corona, anderhalve meter (EO/Topdoks)
- Corona, intensieve zorg (EO/Topdoks)
- Corona, longontsteking (EO/Topdoks)
- Corona, wattenstaafjestest (EO/Topdoks)
- Helpt een mondkapje tegen een virus? (NTR/De Buitendienst)
- Mondkapjes (NTR/Het Klokhuis)
- Video over mondkapjes Mondkapjestest (EO/Topdoks)
- Pandemie (NTR/Het Klokhuis)
- Virusverspreiding (EO/Topdoks)
- Wat gebeurt er bij vaccineren? (EO/Topdoks)