Hoofdpijn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Hoofdpijn is pijn in je hoofd. Het is pijn aan je hoofd van binnen, en dus niet wanneer je je hoofd aan iets stoot en daardoor pijn hebt.

Er zijn meer dan 220 verschillende soorten hoofdpijn, bijvoorbeeld migraine, spanningshoofdpijn, zenuwpijn aan de schedel en gezichtspijn.

Je zegt ook wel eens dat je ergens "hoofdpijn van krijgt", als je datgene erg moeilijk vindt.

Oorzaken

Hoofdpijn komt meestal uit de nekspieren. Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door:

  • Koorts
  • Te lang televisie kijken of naar een computerscherm.
  • Moe zijn of slaperig.
  • Stress
  • Problemen met de zenuwen of de hersenen, zoals bij epilepsie.

Behandelingen

Veel hoofdpijn kan verlicht worden met pijnstillers, zoals aspirine, paracetamol, codeïne en ibuprofen; maar je moet altijd je arts of apotheker om advies vragen voordat je iets inneemt.

In veel gevallen kan hoofdpijn op een natuurlijke manier verlicht worden. Wanneer je je nekspieren masseert, of – beter nog – laat masseren, verdwijnt hoofdpijn meestal. Andere manieren zijn het masseren van de slapen naast de ogen, oogbewegingsoefeningen (knipperen, strelen) en wandelen. Gezond eten helpt ook om je brein goed wakker en in goede gezondheid houden. Het belangrijkste is misschien wel dat je veel water drinkt. Deze natuurlijke technieken werken heel lang, terwijl medicijnen soms maar kort verlichting geven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoofdpijn&oldid=730495"