Klank: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
Regel 6: Regel 6:
  
 
=== Kort ===
 
=== Kort ===
Tok - tik - waf - woef - stap - plons - blob
+
Tok - tik - waf - woef - stap - plons - blob - tsjak
  
 
=== Lang vloeiend ===
 
=== Lang vloeiend ===
Sssss (sissend) - boeoe (loeiend) - laaaa - pfffuuu (fluitend) - jankend - huilend - benggggg
+
Sssss (sissend) - boeoe (loeiend) - laaaa - pfffuuu (fluitend) - jankend - huilend - benggggg - zoemmmmm (zoemend)
  
 
=== Iets er tussen in ===
 
=== Iets er tussen in ===
Kraa-kraa (kassend) - tjilpend - mè-è-è (hakkelend) - grrrr (grommend) - brrr (brommend), roffelend
+
Kraa-kraa (kassend) - tjilpend - mè-è-è (hakkelend) - grrrr (grommend) - brrr (brommend), roffelend, zagend
  
  
Bij [[Lijst van muziekinstrumenten|muziekinstrumenten]] kun je een vergelijkbare indeling maken. [[Slaginstrument|Slaginstrumenten]] hebben voornamelijk een korte klank, hoewel een [[bekken]] of een [[gong]] lang door kan klinken. [[Snaarinstrument|Snaarinstrumenten]] kun je kort tokkelen of lang aanstrijken. Ook [[Blaasinstrument|blaasinstrumenten]] kun je kort of lang aanblazen met lucht.  
+
Met letterklanken zoals hierboven kunnen we de dieten- en natuurgeluiden (klanken) nabootsen. Een klinker (a, e, i, o en u) kan ook kort (à) of lang (áá) klinken. Dat wordt medebepaald door de medeklinkers.Bij [[Lijst van muziekinstrumenten|muziekinstrumenten]] kun je een vergelijkbare indeling maken. [[Slaginstrument|Slaginstrumenten]] hebben voornamelijk een korte klank, hoewel een [[bekken]] of een [[gong]] lang door kan klinken. [[Snaarinstrument|Snaarinstrumenten]] kun je kort tokkelen of lang aanstrijken. Ook [[Blaasinstrument|blaasinstrumenten]] kun je kort of lang aanblazen met lucht.  
  
 
=== Klankkleur ===
 
=== Klankkleur ===

Versie van 10 okt 2023 08:41

Klank is een ander woord voor een bepaald geluid. We hebben drie soorten klanken:

Kort, lang vloeiend en iets er tussenin, zoals krassend, krakend, hakkelend.

Dieren- of natuurgeluiden kun je in die drie groepen klanken indelen:

Kort

Tok - tik - waf - woef - stap - plons - blob - tsjak

Lang vloeiend

Sssss (sissend) - boeoe (loeiend) - laaaa - pfffuuu (fluitend) - jankend - huilend - benggggg - zoemmmmm (zoemend)

Iets er tussen in

Kraa-kraa (kassend) - tjilpend - mè-è-è (hakkelend) - grrrr (grommend) - brrr (brommend), roffelend, zagend


Met letterklanken zoals hierboven kunnen we de dieten- en natuurgeluiden (klanken) nabootsen. Een klinker (a, e, i, o en u) kan ook kort (à) of lang (áá) klinken. Dat wordt medebepaald door de medeklinkers.Bij muziekinstrumenten kun je een vergelijkbare indeling maken. Slaginstrumenten hebben voornamelijk een korte klank, hoewel een bekken of een gong lang door kan klinken. Snaarinstrumenten kun je kort tokkelen of lang aanstrijken. Ook blaasinstrumenten kun je kort of lang aanblazen met lucht.

Klankkleur

Er is echter nog een verschil binnen de muziekinstrumenten en diergeluiden. Een kleine trom en een grote trom klinken beide kort, maar de kleine trom klinkt hoger dan de grote trom, die ook nog eens dof klinkt. Een woodblock klinkt nog hoger en feller. Dit noem je de klankkleur. Daarom heb je dus ook verschil tussen een viool en een contrabas. De klankkleur heeft dus ook iets te maken met de toonhoogte en de felheid of schelheid van de klank. Een fluit klinkt anders dan een trompet.

De menselijke stem heeft ook zo'n verschil. Een meisjesstem is vaak hoger dan een jongensstem. Ook heb je verschillen tussen vrouwen- en mannenstemmen. Daarom heb je in een koor verschillende zangstemmen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klank&oldid=819679"