Het er zijn: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Image with nested realities of laptop showing the same laptop as in previous image in four reality planes.jpg|thumb|De camera kijkt naar de laptop. De laptop denkt dat hij zichzelf ziet. Maar eigenlijk wordt de laptop gezien door een camera. Stel nou dat ons lichaam de laptop is, wat is dan de camera? Wat is ons 'zijn'?]]
+
[[Bestand:Image with nested realities of laptop showing the same laptop as in previous image in four reality planes.jpg|thumb|De camera kijkt naar de laptop. De laptop denkt dat hij zichzelf ziet. Maar eigenlijk wordt de laptop gezien door de camera. Stel nou dat ons lichaam de laptop is, wat is dan de camera? Wat is ons 'zijn'?]]
 
[[Bestand:Utrecht Weenix Descartes.JPG|thumb|De beroemde [[filosoof]] [[René Descartes]] zei ooit: "Cogito, ergo sum." Vertaald naar het Nederlands betekent dat: "Ik denk, dus ik ben." Het feit dat je kunt denken, betekent dus dat je er bent. Je bestaat.]]
 
[[Bestand:Utrecht Weenix Descartes.JPG|thumb|De beroemde [[filosoof]] [[René Descartes]] zei ooit: "Cogito, ergo sum." Vertaald naar het Nederlands betekent dat: "Ik denk, dus ik ben." Het feit dat je kunt denken, betekent dus dat je er bent. Je bestaat.]]
   

Versie van 8 okt 2022 16:54

De camera kijkt naar de laptop. De laptop denkt dat hij zichzelf ziet. Maar eigenlijk wordt de laptop gezien door de camera. Stel nou dat ons lichaam de laptop is, wat is dan de camera? Wat is ons 'zijn'?
De beroemde filosoof René Descartes zei ooit: "Cogito, ergo sum." Vertaald naar het Nederlands betekent dat: "Ik denk, dus ik ben." Het feit dat je kunt denken, betekent dus dat je er bent. Je bestaat.

Je kijkt nu naar je beeldscherm en je leest deze tekst. Je hoort misschien je eigen stem in je hoofd. En nu je dit leest denk je hier overna. Je bent er. Maar waar ben je? Natuurlijk zit je in een lichaam, kijk je met je ogen en kun je bijvoorbeeld je handen zien. Maar waar bén je dan precies? In je hersenen? En wat heeft ervoor gezorgd dat je er bent?

God

Zie God voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sommige mensen denken dat God onder andere ons 'zijn' heeft gecreëerd (creationisme). Maar dan is de vraag: als God ons 'zijn' heeft gecreëerd, wie heeft Gods 'zijn' dan gecreëerd? Hoe kan het dan dat God bestaat? Het kan ook zo zijn dat we in een soort droom zitten en we de wereld zelf hebben bedacht (solipsisme). Dan ben je eigenlijk een soort van je eigen God, omdat je zelf alles hebt gecreëerd om je heen. Maar dan komt weer de vraag op: wat heeft jou gecreëerd? Jijzelf? Maar wie is dan 'jij'?

Leven na de dood

Zie Leven na de dood voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Waar gaat jouw 'zijn' heen als je dood gaat? Houdt het op met bestaan? Maar wat zie je dan als je dood bent? Zwart? Niks? Maar hoe kun je voor altijd niks meer zien, horen, voelen, ruiken en proeven? Sommige mensen geloven dat je na de dood ergens heengaat, zoals naar een hemel of hiernamaals. Anderen geloven dat je reïncarneert, dus dat je in een nieuw lichaam terechtkomt. Het kan ook zijn dat je in een droom terecht komt. Net als dat wij 's nachts ook dromen en in een andere wereld terechtkomen. Vaak zijn dromen onlogisch en zijn er andere natuurkrachten aanwezig. Zo bestaat er soms geen zwaartekracht en kun je vliegen, kun je teleporteren of tijdreizen.

Vóór de geboorte

Waar was ons 'zijn' voordat we geboren waren? Waar was je vóórdat je in de buik van je moeder zat? Zijn we uit het niets ontstaan? Waren we er gewoon ineens? Mensen die in reïncarnatie geloven, denken dat we vorige levens hebben gehad en dat we dus in een ander lichaam dood zijn gegaan voordat we in dit lichaam geboren werden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Het_er_zijn&oldid=736048"