Romeinen: verschil tussen versies
Regel 8: | Regel 8: | ||
Een ander verhaal van het ontstaan van [[Rome]] is een verhaal over [[boer]]en die versterkte muren bouwden om hun landen te beschermen, zich met elkaar verenigden en zo de stad Rome vormden. | Een ander verhaal van het ontstaan van [[Rome]] is een verhaal over [[boer]]en die versterkte muren bouwden om hun landen te beschermen, zich met elkaar verenigden en zo de stad Rome vormden. | ||
− | Toen het Romeinse rijk op het toppunt van zijn macht was had het al vele landen onder zijn hoede, maar ze konden niet verder groeien. De [[stam]]men achter de [[Rijn]] waren te sterk en de Rijn werd de grens van het Romeinse Rijk. Langs die grens bouwden de Romeinen [[fort]]en, de zogenaamde [[Castellum]]s (Kastelen) om de [[grens]] te verdedigen. In een Castellum pasten wel een [[cohort]] (ongeveer 500 man) de Romeinen verdedigden natuurlijk niet alleen ze vielen ook aan (anders kwam het grote rijk er natuurlijk nooit). Als ze aanvielen hadden de Romeinse [[officieren]] een slim plan bedacht. | + | Toen het Romeinse rijk op het toppunt van zijn macht was had het al vele landen onder zijn hoede, maar ze konden niet verder groeien. De [[stam]]men achter de [[Rijn]] waren te sterk en de Rijn werd de grens van het Romeinse Rijk. Langs die grens bouwden de Romeinen [[fort]]en, de zogenaamde [[Castellum]]s (Kastelen) om de [[grens]] te verdedigen. In een Castellum pasten wel een [[cohort]] (ongeveer 500 man) de Romeinen verdedigden natuurlijk niet alleen ze vielen ook aan (anders kwam het grote rijk er natuurlijk nooit). Als ze aanvielen hadden de Romeinse [[officieren]] een slim plan bedacht. Ze hielden [[schild]]en voor, naast en boven zich. In [[Nijmegen]]([[Nederland]]) staat een heel groot fort waar wel een heel [[legioen]] in past {een legioen is wel 5000 man}. Zo'n fort heet een [[Castra]]. Maar in 476, hoe sterk het Romeinse Rijk ook was, werden ze geplunderd door de Germanen en dit betekende het einde van het Romeinse rijk. |
− | |||
− | Ze hielden [[schild]]en voor naast en boven zich. In [[Nijmegen]]([[Nederland]]) staat een heel groot fort waar wel een heel [[legioen]] in past | ||
Romulus en Remus zijn tweelingbroertjes. | Romulus en Remus zijn tweelingbroertjes. |
Versie van 26 mrt 2016 13:33
De Romeinen zijn een volk dat leefde in Rome en Italië tot het jaar 500. Ze hebben een grote invloed op de geschiedenis van de wereld gehad net als de Oude Grieken. We kennen nog altijd hun mooie gebouwen en monumenten, hun wijze spreuken en hun Romeinse cijfers.
Ontstaan
Het Romeinse rijk is ontstaan toen Rome gesticht werd in 753 v.C. Het verhaal gaat dat Rome gesticht is door Romulus en Remus, een tweeling, met als vader de god Mars (oorlog). Zij stichtten een stad en kregen daarna ruzie over wie de stad mocht besturen, en toen gingen ze erom vechten. Remus werd gedood in het gevecht en Romulus ging de stad Rome besturen.
Een ander verhaal van het ontstaan van Rome is een verhaal over boeren die versterkte muren bouwden om hun landen te beschermen, zich met elkaar verenigden en zo de stad Rome vormden.
Toen het Romeinse rijk op het toppunt van zijn macht was had het al vele landen onder zijn hoede, maar ze konden niet verder groeien. De stammen achter de Rijn waren te sterk en de Rijn werd de grens van het Romeinse Rijk. Langs die grens bouwden de Romeinen forten, de zogenaamde Castellums (Kastelen) om de grens te verdedigen. In een Castellum pasten wel een cohort (ongeveer 500 man) de Romeinen verdedigden natuurlijk niet alleen ze vielen ook aan (anders kwam het grote rijk er natuurlijk nooit). Als ze aanvielen hadden de Romeinse officieren een slim plan bedacht. Ze hielden schilden voor, naast en boven zich. In Nijmegen(Nederland) staat een heel groot fort waar wel een heel legioen in past {een legioen is wel 5000 man}. Zo'n fort heet een Castra. Maar in 476, hoe sterk het Romeinse Rijk ook was, werden ze geplunderd door de Germanen en dit betekende het einde van het Romeinse rijk.
Romulus en Remus zijn tweelingbroertjes. In het amfitheater werd gevochten tussen gladiatoren (veelal slaven) onderling.
In de Romeinse tijd waren er heel veel goden die voor allemaal andere dingen zorgden. Ze droegen toga's, tunica's en schoeisels. Rome werd gesticht 754 jaar voor Christus door Remus en Romulus. De steden in de Romeinse tijd waren allemaal vierkant. De kinderen van rijke Romeinen gingen niet naar school maar kregen les van hun vader of een huisleraar. Julius Caesar de veroveraar vond de Belgen het dapperst van alle Galliërs.
De Romeinse voertaal was het Latijn, en het Latijnse alfabet wordt nog steeds in veel Europese talen gebruikt.
De Senaat
De senaat was een soort van parlement in Romeinse Rijk. Het waren voornamelijk belangrijke mensen, ze waren de raadgevers van de keizers.
Zij namen de belangrijke beslissingen zoals nieuwe belastingen.
Zonder hen was er geen Romeins Rijk geweest.
Julius Caesar
Julius Caesar(spreek uit 'sesar'); geboren in 100 voor Christus.
Hij was eerst advocaat, toen staatsman, daarna veldheer, maar dat was het allemaal niet. Hij werd schrijver. In 50 voor Christus veroverde hij Frankrijk, toen heette het Gallië. Hij veroverde nog wel meer. Zoals Nederland. Daarna keerde hij terug naar Rome.
Julius Caesar heeft ook de kalender uitgevonden. Hij bedacht dat het jaar 365 dagen kreeg en om de vier jaar was er een schrikkeljaar dat betekent dat er 1 dag meer in het jaar is. Juli is naar Julius Caesar vernoemd. Omdat Julius in Juli was geboren. Het woord Keizer komt van Caesar.
Maar de senaat vond dat Julius te veel macht kreeg en ze maakten een plannetje om hem te doden. In de senaat werd hij vermoord. Brutus, zijn beste vriend die hij beschouwde als zijn eigen zoon, stak de laatste dolk in hem. Zijn laatste woorden waren: "Ook gij, Brutus?"
De toga
De toga werd vaak gebruikt bij speciale gelegenheden zoals salutatio , toespraken plechtigheden, grote feesten en belangrijk bezoek.
Ze dragen hem niet in het dagelijks leven want dat beweegt niet makkelijk. De toga is een grote een grote witte wollen doek in trapeziumvorm. Het is in een hele ingewikkelde vorm omheen geslagen. Jongens tot 16 jaar droegen een toga met een purperen rand. Dat heette een toga praetexsta. Ook senatoren, leden van de senaat, de regering van het Romeinse rijk , droegen de preatexsta toga. Jongens kregen op hun 16de verjaardag een toga virilis, een onversierde kale toga.
De tunica werd door de paletariërs, winkeliers, bouwvakkers enz. de hele dag gedragen, omdat je, je in dat makkelijk kon bewegen, je hoefde niet op de plooien hoefde te letten en het is een stuk luchtiger. De tunica werd ook onder een toga gedragen.
De tunica was een simpel lang hemd met primitieve mouwen. Het hemd werd opgebonden met een riem.
Mannen en vrouwen in het Romeinse rijk droegen een tunica. Bij mannen hing de tunica tot op hun knie. Bij vrouwen was dit niet het geval. De tunica die vrouwen droegen werd ook wel stola genoemd. Het was makkelijk te zien tot welke klasse de Romeinen hoorde. Dit kon je zien aan de kleding.
Het aquaduct
Het aquaduct was een van de belangrijkste uitvindingen uit het Romeinse Rijk. Het bracht vers water van uit de bergen naar het centrum van de stad.
School
Op de lagere school kregen jongens les; geen meisjes, die moesten hun moeder helpen. De meester waar de jongens les van kregen heet een magister. Je werd in die tijd geen meester want, je verdiende heel weinig geld. In één klas zaten 20 tot 30 kinderen van alle leeftijden door elkaar. De meester moest iedereen dus apart aan het werk zetten. Straffen waren met de roede tikken geven op de blote hand of op je rug maar er mocht wel een trui onder zitten, er waren verder geen straffen die de meester kon geven.
De jongens leerden op de lagere school lezen, rekenen en schrijven. Ze schreven op wasbordjes dat waren houten bordjes met een dun laagje was eroverheen. Er was toen nog geen pen maar ze schreven toen nog met een stylus, dat was een scherpe schrijf stift. Het handige van die wasbordjes was dat je ze steeds opnieuw kon gebruiken als je er een dun laagje was er weer overheen deed en goed uitsmeert kon je hem weer gebruiken.
Dit was niet de enige manier om te schrijven maar er waren ook nog andere manieren zoals:
- Met inkt op een papyrus
- En met inkt op perkament
De middelbare school
Op de middelbare school kreeg je les van een grammaticus die gaf les in Latijn en Grieks. Voor Grieks begonnen ze met de Ilias. En de Odyssee van Homerus. Vakken zoals aardrijkskunde en geschiedenis deden ze ook wel, maar alleen als de teksten uit het literatuuronderwijs daar aanleiding voor gaven. Op deze manier werden de leerlingen bekend in de Griekse wereld, en leerden ze veel over de Romeinse geschiedenis.
Romeinse bodemvondsten
De rijke Romeinen hadden geldmunten. De arme Romeinen ruilden de spullen die ze maakten. De Romeinen waren de eersten die met geld gingen betalen. Er is veel geld terug gevonden.
Er zijn veel spullen bewaard gebleven uit de Romeinse tijd. Je kunt deze spullen bekijken in het Archeon. dat is een superleuk park waar je allemaal leuke dingen kunt doen uit de Romeinse tijd zoals boogschieten, armbandjes maken en zelfs kano varen. heel leuk, leren door te spelen.
De Romeinen
De Romeinen zijn mensen die vroeger in het oude Rome woonden, wat nu Italië is. De tijd van de Romeinen was rond 600 jaar v.Chr. tot ongeveer 200 jaar na Chr.. De Romeinen hadden een groot deel van Europa veroverd. Ook een deel van Nederland hadden ze veroverd! Alles onder de Rijn was van de Romeinen. Dat deden ze door oorlog te voeren met hun soldaten.
Romeinse soldaat
Een Romeinse soldaat had een goeie uitrusting. Hij had precies alles wat hij nodig had. Niks te veel, niks te weinig. Daardoor waren de Romeinen bijna onoverwinnelijk! Ik zal jullie wat vertellen over de Romeinse uitrusting van een soldaat! 1. De helm. De helm was alleen om het hoofd te beschermen! 2. De wapens. Er waren heel veel wapens: 2 lansen (speren), een ijzeren zwaard en dolken. 3. Borstharnas. Het borstharnas was een van de belangrijkste dingen, hij beschermde namelijk het hart! Hij was gemaakt van metalen platen met scharnieren 4. Schouderplaten. De schouderplaten beschermde de schouders. Het was gemaakt van het zelfde materiaal als het borstharnas! 5.Het schild. Het schild woog ongeveer 6 kilo. Het was bijna zo groot als een deur. Een soldaat werd er helemaal door beschermt. Alles bij elkaar en alle andere dingen wogen wel 30 kilo samen. Probeer zo’n iemand maar eens aan te kunnen!
Rome
De bekendste stad die van de Romeinen was Rome. In Rome stond het gebouw: ‘het Colosseum.’ Maar er waren daar ook badhuizen. Het Colosseum was een plaats waar gladiatoren tegen elkaar vochten! Gladiatoren waren mensen die tegen elkaar vochten, met veel moord en doodslag. Eentje had een drietand en een net. De ander had een zwaard en een schild. Het klinkt zo best oneerlijk, maar de zwaardvechter had een nadeel. De helm die de op had was levensgevaarlijk. Door de rand die er om heen zat, kon hij als hij viel zijn nek breken. Er kwamen mensen kijken naar dit schouwspel als vermaak! Dat gebeurde allemaal in het Colosseum. De badhuizen zijn ook erg bekend! Een badhuis was een plek waar de mensen even in bad konden gaan. Een badhuis was in tweeën verdeeld: één helft voor de mannen en de andere helft voor de vrouwen. In het badhuis hadden ze verwarmd water! Door een vuurtje onder het bad te leggen werd het water lekker warm, een soort verwarming dus! Een badhuis was dus erg bijzonder!
Bekende Romeinen
- Julius Caesar - Veldheer en Dictator
- Gaius Julius Caesar Octavianus (Augustus) Veldheer en Keizer
- Lucius Cornelius Sulla - Veldheer en Dictator
- Publius Cornelius Tacitus - Geschiedschrijver
- Spartacus - Gladiator
- Gaius Marius - Generaal en Veldheer
Videolinks
- Romeinen (klokhuis)
- Romeinse Rijk
- Romeinen in Noord- West-Europa
- Alle wegen leiden naar Rome
- Het Forum
- Romulus en Remus
- Water/Badhuizen
- Webpad Romeinen
- Webje Romeinen