Belgischer Rundfunk: verschil tussen versies
k (→Geschiedenis: clean up, typos fixed: Nazi → nazi) |
Label: Ongedaan maken |
||
Regel 6: | Regel 6: | ||
==Geschiedenis== | ==Geschiedenis== | ||
− | De geschiedenis van de BRF gaat terug tot 1938. Toen werd in [[Eupen]] een radiostation opgericht voor Duitstalige uitzendingen. Dit radiostation heette ''Deutschsprachige Rundfunkvereinigung Belgiens'' (DRB). De DRB werd opgericht om [[propaganda]] uit [[Nazi-Duitsland]] te weren. Duitstalige Belgen luisterden veel naar Duitse media, waarin veel [[censuur]] en propaganda werd vertoond. De DRB werd twee jaar opgeheven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd België bezet en de Duitstalige kantons werden bij | + | De geschiedenis van de BRF gaat terug tot 1938. Toen werd in [[Eupen]] een radiostation opgericht voor Duitstalige uitzendingen. Dit radiostation heette ''Deutschsprachige Rundfunkvereinigung Belgiens'' (DRB). De DRB werd opgericht om [[propaganda]] uit [[Nazi-Duitsland]] te weren. Duitstalige Belgen luisterden veel naar Duitse media, waarin veel [[censuur]] en propaganda werd vertoond. De DRB werd twee jaar opgeheven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd België bezet en de Duitstalige kantons werden bij Nazi-Duitsland gevoegd. Na de oorlog keerden deze weer terug bij België. |
In 1945 begon het [[Nationaal Instituut voor de Radio-omroep]] (NIR) met het uitzenden van Duitstalige programma's. Dagelijks kon men 20 tot 30 minuten naar ''Emissions en Langue allemande'' (Uitzendingen in de Duitse taal) luisteren. In 1960 besloot de NIR een aparte radiozender voor de Duitstalige Gemeenschap op te richten. In 1965 werd deze overgedragen aan de zelfstandige omroep voor de Duitstalige Gemeenschap: ''Belgischer Hör- und Fernsehfunk'' (BHF). In 1977 veranderde deze omroep van naam in ''Belgischer Rundfunk'' (BRF). Ook werd het kantoor verplaatst van [[Luik (stad)|Luik]] naar [[Eupen]]. | In 1945 begon het [[Nationaal Instituut voor de Radio-omroep]] (NIR) met het uitzenden van Duitstalige programma's. Dagelijks kon men 20 tot 30 minuten naar ''Emissions en Langue allemande'' (Uitzendingen in de Duitse taal) luisteren. In 1960 besloot de NIR een aparte radiozender voor de Duitstalige Gemeenschap op te richten. In 1965 werd deze overgedragen aan de zelfstandige omroep voor de Duitstalige Gemeenschap: ''Belgischer Hör- und Fernsehfunk'' (BHF). In 1977 veranderde deze omroep van naam in ''Belgischer Rundfunk'' (BRF). Ook werd het kantoor verplaatst van [[Luik (stad)|Luik]] naar [[Eupen]]. |
Huidige versie van 7 dec 2024 om 23:28
Belgischer Rundfunk (BRF) is een van de drie openbare omroepen van België. De BRF zendt uit voor de Duitstalige Gemeenschap op twee radiozenders en een televisiezender. Ook houdt de omroep een nieuwswebsite bij. De andere twee openbare omroepen zijn de VRT (voor de Vlaamse Gemeenschap) en RTBF (voor de Franstalige Gemeenschap).
De BRF is de kleinste openbare omroep qua omvang en budget.
Geschiedenis
De geschiedenis van de BRF gaat terug tot 1938. Toen werd in Eupen een radiostation opgericht voor Duitstalige uitzendingen. Dit radiostation heette Deutschsprachige Rundfunkvereinigung Belgiens (DRB). De DRB werd opgericht om propaganda uit Nazi-Duitsland te weren. Duitstalige Belgen luisterden veel naar Duitse media, waarin veel censuur en propaganda werd vertoond. De DRB werd twee jaar opgeheven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd België bezet en de Duitstalige kantons werden bij Nazi-Duitsland gevoegd. Na de oorlog keerden deze weer terug bij België.
In 1945 begon het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (NIR) met het uitzenden van Duitstalige programma's. Dagelijks kon men 20 tot 30 minuten naar Emissions en Langue allemande (Uitzendingen in de Duitse taal) luisteren. In 1960 besloot de NIR een aparte radiozender voor de Duitstalige Gemeenschap op te richten. In 1965 werd deze overgedragen aan de zelfstandige omroep voor de Duitstalige Gemeenschap: Belgischer Hör- und Fernsehfunk (BHF). In 1977 veranderde deze omroep van naam in Belgischer Rundfunk (BRF). Ook werd het kantoor verplaatst van Luik naar Eupen.
In 1995 kreeg de omroep een nieuw kantoor in Eupen. Daarnaast heeft de omroep nog twee studio's; eentje in Sankt Vith en eentje in Brussel.
Zenders en programma's
Radio
De BRF heeft twee radiozenders:
- BRF1: Deze zender zendt overdag pop- en rockmuziek uit. 's Avonds kun je op de zender naar chansons, jazz en klassieke muziek luisteren. De muziek wordt afgewisseld met nieuwsberichten.
- BRF2: Deze zender zendt vooral volksmuziek en schlagers uit. Ook hier worden nieuwsberichten uitgezonden.
De zender werkt samen met Deutschlandfunk op de zender BRF-DLF. Op deze zender is informatie uit zowel Duitsland als de Duitstalige Gemeenschap te volgen. De zender organiseert ook interviews en debatten met politici.
Televisie
De BRF heeft slechts één televisiezender: BRF Fernsehen. Anders dan de VRT en RTBF heeft BRF slechts een klein programma-aanbod. Dagelijks wordt meerdere keren per dag het programma "Blickpunt" uitgezonden. Dit is de Duitstalige tegenhanger van het journaal. Het programma wordt ieder uur herhaald en afgewisseld met radio-uitzendingen.
Daarnaast doet de BRF live-verslaggeving tijdens speciale evenementen, zoals verkiezingen. De BRF zendt voor de rest geen programma's uit. Voor entertainment moeten kijkers dus naar andere zenders uitwijken.
Galerij
Link
- (de) De website van BRF