Wet van Planck: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
(Ik heb het begin in ieder geval al iets aangepast, zodat het artikel beter te plaatsen is. Als iemand (met kennis van natuurkunde) de laatste zin wil aanpassen of verder wil uitleggen kan het moelijk-sjabloon er vanaf.)
 
Regel 1: Regel 1:
 
{{moeilijk}}
 
{{moeilijk}}
 
[[Bestand:Max Planck, 1938 - Foto von Hugo Erfurth.jpg|thumb|Max Planck in 1938]]
 
[[Bestand:Max Planck, 1938 - Foto von Hugo Erfurth.jpg|thumb|Max Planck in 1938]]
  +
De '''(stralings)wet van Planck''' is een [[natuurkunde|natuurkundige]] [[wet (natuurkunde)|wet]] vernoemd naar [[Max Planck]]. Hij verwoordde de theorie in 1900. De wet van Planck is erg belangrijk voor de [[moderne natuurkunde]] en de [[kwantumtheorie]]. Dit zijn beide deelterreinen van de natuurkunde.
De '''wet van Planck''' beschrijft de [[elektromagnetische straling]] die wordt uitgezonden door een zogenaamd [[zwart lichaam]] in [[thermisch evenwicht]] bij een bepaalde temperatuur.
 
   
 
De wet beschrijft de [[elektromagnetische straling]] die wordt uitgezonden door een zogenaamd [[zwart lichaam]] in [[thermisch evenwicht]] bij een bepaalde temperatuur.
De wet is genoemd naar de Duitse natuurkundige [[Max Planck]], die het in 1900 formuleerde. Het is een baanbrekend resultaat van de [[moderne natuurkunde]] en [[kwantumtheorie]].
 
   
 
{{Sjabloon:Navigatie natuurkunde}}
 
{{Sjabloon:Navigatie natuurkunde}}

Huidige versie van 28 mei 2023 om 21:39

Te moeilijk
Dit artikel is te moeilijk voor de kinderen van WikiKids. Wil jij het aanpassen zodat iedereen het kan begrijpen? Schrijftips vind je op deze pagina.
Max Planck in 1938

De (stralings)wet van Planck is een natuurkundige wet vernoemd naar Max Planck. Hij verwoordde de theorie in 1900. De wet van Planck is erg belangrijk voor de moderne natuurkunde en de kwantumtheorie. Dit zijn beide deelterreinen van de natuurkunde.

De wet beschrijft de elektromagnetische straling die wordt uitgezonden door een zogenaamd zwart lichaam in thermisch evenwicht bij een bepaalde temperatuur.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wet_van_Planck&oldid=790410"