Cactusfamilie: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
Regel 9: Regel 9:
 
|AfbeeldingLeefgebied = [[Bestand:Cactaceae_distrib_kz_plus_arrow.jpg|250px]]
 
|AfbeeldingLeefgebied = [[Bestand:Cactaceae_distrib_kz_plus_arrow.jpg|250px]]
 
}}
 
}}
De '''cactusfamilie''' ''(Cactaceae)'' bestaat uit ongeveer 127 [[Geslacht (biologie)|geslachten]] met zo'n 1750 bekende [[Soort (biologie)|soorten]] van de orde [[anjerachtigen]] ''(Caryophyllales)''. Het woord ''cactus'' is via het [[Latijn]] afgeleid van de Oudgrieks woord κάκτος (''káktos''), een naam die oorspronkelijk door ''Theophrastus'' werd gebruikt voor een stekelige plant waarvan het nu niet zeker is om welke plant het ging. Cactussen komen voor in allerlei soorten en maten. Ze komen oorspronkelijk uit [[Amerika (continent)|Amerika]], variërend van [[Patagonië]] in het zuiden tot delen van West- [[Canada]] in het noorden, met uitzondering van ''Rhipsalis baccifera'' , die ook voorkomt in [[Afrika]] en [[Sri Lanka]]. Cactussen zijn aangepast om te leven in zeer droge omgevingen, waaronder de [[Atacama-woestijn]], een van de droogste plekken op aarde. Hierdoor vertonen cactussen veel aanpassingen om water te besparen. Bijna alle cactussen zijn bijvoorbeeld vetplanten, wat betekent dat ze verdikte, vlezige delen hebben die zijn aangepast om water op te slaan. In tegenstelling tot veel andere vetplanten, is de stengel het enige deel van de meeste cactussen waar dit levensbelangrijke proces plaatsvindt. De meeste soorten cactussen hebben hun echte bladeren verloren en behielden alleen hun stekels, die sterk aangepaste bladeren zijn. Evenals verdediging tegen [[Herbivoor|herbivoren]], helpen stekels waterverlies te voorkomen door de luchtstroom dicht bij de cactus te verminderen en wat schaduw te bieden. Bij afwezigheid van echte bladeren voeren de vergrote stengels van cactussen [[fotosynthese]] uit.
+
De '''cactusfamilie''' ''(Cactaceae)'' bestaat uit ongeveer 127 [[Geslacht (biologie)|geslachten]] met zo'n 1750 bekende [[Soort (biologie)|soorten]] van de orde [[anjerachtigen]] ''(Caryophyllales)''. Het woord ''[[cactus]]'' is via het [[Latijn]] afgeleid van de Oudgrieks woord κάκτος (''káktos''), een naam die oorspronkelijk door ''Theophrastus'' werd gebruikt voor een stekelige plant waarvan het nu niet zeker is om welke plant het ging. Cactussen komen voor in allerlei soorten en maten. Ze komen oorspronkelijk uit [[Amerika (continent)|Amerika]], variërend van [[Patagonië]] in het zuiden tot delen van West- [[Canada]] in het noorden, met uitzondering van ''Rhipsalis baccifera'' , die ook voorkomt in [[Afrika]] en [[Sri Lanka]]. Cactussen zijn aangepast om te leven in zeer droge omgevingen, waaronder de [[Atacama-woestijn]], een van de droogste plekken op aarde. Hierdoor vertonen cactussen veel aanpassingen om water te besparen. Bijna alle cactussen zijn bijvoorbeeld vetplanten, wat betekent dat ze verdikte, vlezige delen hebben die zijn aangepast om water op te slaan. In tegenstelling tot veel andere vetplanten, is de stengel het enige deel van de meeste cactussen waar dit levensbelangrijke proces plaatsvindt. De meeste soorten cactussen hebben hun echte bladeren verloren en behielden alleen hun stekels, die sterk aangepaste bladeren zijn. Evenals verdediging tegen [[Herbivoor|herbivoren]], helpen stekels waterverlies te voorkomen door de luchtstroom dicht bij de cactus te verminderen en wat schaduw te bieden. Bij afwezigheid van echte bladeren voeren de vergrote stengels van cactussen [[fotosynthese]] uit.
 
[[Categorie:Cactusfamilie]]
 
[[Categorie:Cactusfamilie]]

Huidige versie van 19 apr 2023 om 12:40

Cactusfamilie
Cactaceae

Various Cactaceae.jpg

Leefgebied Amerika, Afrika, Sri Lanka
Leefomgeving Droge zandprairies
Behoort tot de Anjerachtigen (Caryophyllales)

Cactaceae distrib kz plus arrow.jpg

Portaal Portal.svg Biologie

De cactusfamilie (Cactaceae) bestaat uit ongeveer 127 geslachten met zo'n 1750 bekende soorten van de orde anjerachtigen (Caryophyllales). Het woord cactus is via het Latijn afgeleid van de Oudgrieks woord κάκτος (káktos), een naam die oorspronkelijk door Theophrastus werd gebruikt voor een stekelige plant waarvan het nu niet zeker is om welke plant het ging. Cactussen komen voor in allerlei soorten en maten. Ze komen oorspronkelijk uit Amerika, variërend van Patagonië in het zuiden tot delen van West- Canada in het noorden, met uitzondering van Rhipsalis baccifera , die ook voorkomt in Afrika en Sri Lanka. Cactussen zijn aangepast om te leven in zeer droge omgevingen, waaronder de Atacama-woestijn, een van de droogste plekken op aarde. Hierdoor vertonen cactussen veel aanpassingen om water te besparen. Bijna alle cactussen zijn bijvoorbeeld vetplanten, wat betekent dat ze verdikte, vlezige delen hebben die zijn aangepast om water op te slaan. In tegenstelling tot veel andere vetplanten, is de stengel het enige deel van de meeste cactussen waar dit levensbelangrijke proces plaatsvindt. De meeste soorten cactussen hebben hun echte bladeren verloren en behielden alleen hun stekels, die sterk aangepaste bladeren zijn. Evenals verdediging tegen herbivoren, helpen stekels waterverlies te voorkomen door de luchtstroom dicht bij de cactus te verminderen en wat schaduw te bieden. Bij afwezigheid van echte bladeren voeren de vergrote stengels van cactussen fotosynthese uit.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cactusfamilie&oldid=781228"