Kindermishandeling: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(31 tussenliggende versies door 12 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{trauma}}
== Wat is kindermishandeling? ==
 
  +
'''Kindermishandeling''' is als een persoon een minderjarige (iemand onder de 18) op vervelende manieren iemand blijft treiteren. Er bestaan vele vormen van kindermishandeling, zoals verwaarlozing, geweld of op [[seksualiteit|seksueel]] gebied.
   
  +
Er is in Nederland een wet dat kindermishandeling verboden is.
  +
Dit is een stukje tekst uit de wet:
  +
{{cquote|Kindermishandeling is elke vorm van voor minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard die de ouders of andere personen ten opzichte waarvan de minderjarige in een afhankelijkheidsrelatie of van onvrijheid staat, actief of passief, opdringen waardoor ernstige schade wordt of dreigt te worden berokkend aan de minderjarige in de vorm van fysiek letsel of psychische stoornissen. Hieronder vallen ook verwaarlozing en onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs.}}
   
  +
==Vormen==
Als je een keer een klap krijgt of zonder eten naar bed wordt gestuurd als je stout bent geweest is dit nog geen kindermishandeling. In elk gezin komen weleens ruzies voor. In elk gezin zijn kinderen weleens boos of vervelend. Als er dan een keer een klap valt is dat niet zo erg, als het maar niet te vaak gebeurt. Als er heel veel geslagen wordt, is er wel iets goed mis. Dan noem je dit wel '''kindermishandeling'''. Je wordt dan als kind niet op de goede manier behandeld. Niet alleen slaan valt onder kindermishandeling, er zijn ook andere manieren waarop kinderen mishandeld kunnen worden. Hier zal ik hieronder iets meer over vertellen.
 
   
  +
===Psychische verwaarlozing===
Er zijn dus verschillende vormen van kinderenmishandeling namelijk:
 
  +
'''Psychische verwaarlozing''' is als een kind niet de hoeveelheid aandacht krijgt die hij of zij verdient. Hierdoor kan het kind zich vaak niet goed sociaal ontwikkelen. Psychische verwaarlozing kan allerlei vormen aannemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ouder(s) lange tijd niet naar het kind luisteren (zwijgen) en geen of te weinig interesse tonen in het kind.
   
  +
===Psychische mishandeling===
'''Lichamelijke mishandeling''': als ouders hun kind vaak slaan of schoppen of andere dingen doen die pijn doen aan hun lichaam, noem je dit lichamelijke mishandeling. Kinderen hebben hierdoor vaak blauwe plekken. Vaak durven ze deze blauwe plekken niet aan andere mensen te laten zien omdat ze dan het gevoel hebben dat ze hun ouders verraden, dit willen ze niet want ze houden toch van hun ouders en ze willen hun ouders niet verliezen.
 
  +
'''Psychische mishandeling''' is als de ouder agressie toont in zijn of haar taalgebruik, zoals schelden, het kind kleineren en ervoor zorgen dat het kind zich onzeker over zichzelf voelt. Een bijzondere vorm van psychische mishandeling is de ''"cognitieve mishandeling"'', dat is als de verzorgers van het kind (te) hoge eisen stellen aan het kind wat betreft school en dergelijke. Ook pesten op school valt onder kindermishandeling: je doet iemand lichamelijke en psychische pijn; alleen gebeurt dit dan op school door een leeftijdgenoot.
   
  +
===Lichamelijke verwaarlozing===
'''Verwaarlozing''': een kind wordt verwaarloosd als het niet goed verzorgd wordt en te weinig liefde krijgt. Als een kind bijvoorbeeld elke dag na school alleen thuis zit omdat zijn ouders aan het werk zijn, als er bijna nooit voor hem gekookt wordt omdat zijn ouders naar feestjes gaan, zijn kleren niet worden gewassen omdat zijn ouders het druk hebben en ook als zijn ouders bijv. nooit controleren of hij wel in bad gaat of zijn tanden poetst spreek je van verwaarlozing. Dit zijn namelijk allemaal dingen die ouders ''wel'' moeten doen, ze zijn er toe verplicht, anders hadden ze er niet voor moeten kiezen om kinderen te nemen.
 
  +
'''Lichamelijke verwaarlozing''' is als een verzorger te weinig aandacht besteedt aan de nodige verzorging van het kind. Dit betekent dat goede kleding, voldoende en gezond voedsel, een hygiënische omgeving etc. worden verwaarloosd.
   
  +
===Lichamelijke mishandeling===
'''Seksuele mishandeling''': knuffelen is fijn. Het is fijn om te merken dat mensen van je houden. Dat laten ze merken met lieve woorden, door samen te stoeien, of door je een kus te geven. Als je verdrietig bent is het fijn om getroost te worden, lekker dicht tegen je ouders aan. Maar als je vader bijvoorbeeld 's avonds naar je toekomt, naast je komt liggen en je kust en aanraakt op plekken waar jij niet aangeraakt wil worden noem je dat seksuele mishandeling. Volwassenen vrijen dan met kinderen of hebben seks met kinderen. Dit hoort helemaal niet. Kinderen durven hier vaak niets over te zeggen tegen andere mensen omdat ze denken dat het hun eigen schuld is omdat ze niet protesteren. Vaders vertellen ze vaak ook dat het heel normaal is, dat andere vaders dat ook met hun dochters doen maar dat is natuurlijk niet waar. Andere mensen mogen niet zo maar aan je lichaam komen als jij dat niet wilt.
 
  +
'''Lichamelijke mishandeling''' is als de verzorger fysiek geweld (lichamelijk geweld) gebruikt tegen het kind, zoals slaan, schoppen, knijpen, verbranden en het expres laten vallen van het kind. Soms wordt ook [[roken]] in gezelschap met kinderen gezien als lichamelijke mishandeling. Af en toe wordt een kind geslagen, omdat hij of zij iets heel verkeerds deed, vaak wordt dat niet als mishandeling gezien. Echter vanaf [[25]] [[april]] [[2007]] is het in [[Nederland]] verboden om kinderen te slaan of te schoppen, ook al deed de minderjarige iets heel erg verkeerd, in [[België]] was dit al eerder verboden.
   
  +
===Seksueel misbruik===
'''Psychische mishandeling''': als ouders hun kinderen vaak pesten, uitschelden en tegen hun kinderen zeggen dat ze slecht zijn noem je dit psychische mishandeling. Ouders geven hun kinderen dan het idee dat ze alleen maar een last zijn en liever zouden hebben dat je niet bestond.
 
  +
'''Seksueel misbruik''' is als iemand die vijf jaar ouder is, de minderjarige seksueel mishandelt, zoals aanraken op plekken waar de minderjarige het niet fijn vindt, [[verkrachting]] en [[kinderpornografie]] aanmaken (filmpjes, foto's maken van een minderjarige die op dat moment seksuele handelingen uitvoert, of iemand bij hem of haar).
   
  +
==Daders==
   
  +
===Moeders en vaders===
== Waarom mishandelen ouders hun kinderen? ==
 
  +
'''Moeders en vaders''' zijn de biologische ouders van het kind (de echte moeder of vader). Uit onderzoek blijkt dat moeders kinderen vaker mishandelen dan vaders. Dit is mogelijk te verklaren omdat moeders vaker langere tijd in gezelschap zijn van de kinderen. De dader kan ook het [[syndroom]] Münchhausen-by-proxy (kindermishandeling door falsificatie) hebben. "Ouders, meestal moeders, verzinnen symptomen van een ziekte bij een kind, bootsen die na of brengen die toe." ''(NRC, 18-3-2024. 'Geen kind valt zó vaak in een schaar'.''
   
  +
===Stiefouders===
  +
'''Stiefouders''' zijn mensen die het ouderschap van minstens één persoon vervangen, dit kan gebeuren omdat de ouders zijn gescheiden en een nieuwe vriend of vriendin hebben. Aangezien de kinderen niet van hen zijn kan er sneller een slechte band ontstaan met een kind in tegenstelling tot de biologische ouder.
   
  +
===Eenoudergezinnen===
  +
Een '''[[eenoudergezin]]''' (dat spreek je uit als "één-ouder-gezin") is een gezin met maar één ouder, dus alleen de moeder of alleen de vader, die het hele gezin onderhoudt. Van de gemelde kinderen leeft 37,5% in eenoudergezinnen.
   
  +
===Familieleden===
== Wat moet je doen als je mishandeld wordt? ==
 
  +
'''Familieleden''' zijn mensen uit je familie, zoals broers en zussen, ooms, tantes, grootouders en dergelijke. Kindermishandeling komt vaker voor als de familieleden samenwonen (dus in hetzelfde huis wonen).
   
  +
[[Categorie:Maatschappij]]
Als je mishandeld wordt kun je bellen met '''de kindertelefoon'''. Aan de kindertelefoon kun je je verhaal vertellen of gewoon iets vragen. Je hoeft je echte naam niet aan de kindertelefoon te vertellen als je dat niet wilt. De kindertelefoon vertelt nooit iets door aan anderen. Als je in nood zit kan de kindertelefoon je in contact brengen met iemand die jou verder kan helpen, maar alleen als je dat zelf wilt. Het gratis telefoonnummer van de kindertelefoon is 0800-0432. Op de webiste van de kindertelefoon, [http:www.//kindertelefoon.nl] , kun je ook chatten met mensen die je kunnen helpen.
 

Huidige versie van 24 jul 2024 om 23:56

Heart corazón.svg
Iets naars meegemaakt?

Als je iets moeilijks hebt meegemaakt, vertel het aan iemand die je vertrouwt. Je kan ook altijd appen of bellen met de Kindertelefoon (Nederland) of Awel (België). Je staat er niet alleen voor.

Kindermishandeling is als een persoon een minderjarige (iemand onder de 18) op vervelende manieren iemand blijft treiteren. Er bestaan vele vormen van kindermishandeling, zoals verwaarlozing, geweld of op seksueel gebied.

Er is in Nederland een wet dat kindermishandeling verboden is. Dit is een stukje tekst uit de wet:

Aanhalingsteken openen

Kindermishandeling is elke vorm van voor minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard die de ouders of andere personen ten opzichte waarvan de minderjarige in een afhankelijkheidsrelatie of van onvrijheid staat, actief of passief, opdringen waardoor ernstige schade wordt of dreigt te worden berokkend aan de minderjarige in de vorm van fysiek letsel of psychische stoornissen. Hieronder vallen ook verwaarlozing en onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs.

Aanhalingsteken sluiten

Vormen

Psychische verwaarlozing

Psychische verwaarlozing is als een kind niet de hoeveelheid aandacht krijgt die hij of zij verdient. Hierdoor kan het kind zich vaak niet goed sociaal ontwikkelen. Psychische verwaarlozing kan allerlei vormen aannemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ouder(s) lange tijd niet naar het kind luisteren (zwijgen) en geen of te weinig interesse tonen in het kind.

Psychische mishandeling

Psychische mishandeling is als de ouder agressie toont in zijn of haar taalgebruik, zoals schelden, het kind kleineren en ervoor zorgen dat het kind zich onzeker over zichzelf voelt. Een bijzondere vorm van psychische mishandeling is de "cognitieve mishandeling", dat is als de verzorgers van het kind (te) hoge eisen stellen aan het kind wat betreft school en dergelijke. Ook pesten op school valt onder kindermishandeling: je doet iemand lichamelijke en psychische pijn; alleen gebeurt dit dan op school door een leeftijdgenoot.

Lichamelijke verwaarlozing

Lichamelijke verwaarlozing is als een verzorger te weinig aandacht besteedt aan de nodige verzorging van het kind. Dit betekent dat goede kleding, voldoende en gezond voedsel, een hygiënische omgeving etc. worden verwaarloosd.

Lichamelijke mishandeling

Lichamelijke mishandeling is als de verzorger fysiek geweld (lichamelijk geweld) gebruikt tegen het kind, zoals slaan, schoppen, knijpen, verbranden en het expres laten vallen van het kind. Soms wordt ook roken in gezelschap met kinderen gezien als lichamelijke mishandeling. Af en toe wordt een kind geslagen, omdat hij of zij iets heel verkeerds deed, vaak wordt dat niet als mishandeling gezien. Echter vanaf 25 april 2007 is het in Nederland verboden om kinderen te slaan of te schoppen, ook al deed de minderjarige iets heel erg verkeerd, in België was dit al eerder verboden.

Seksueel misbruik

Seksueel misbruik is als iemand die vijf jaar ouder is, de minderjarige seksueel mishandelt, zoals aanraken op plekken waar de minderjarige het niet fijn vindt, verkrachting en kinderpornografie aanmaken (filmpjes, foto's maken van een minderjarige die op dat moment seksuele handelingen uitvoert, of iemand bij hem of haar).

Daders

Moeders en vaders

Moeders en vaders zijn de biologische ouders van het kind (de echte moeder of vader). Uit onderzoek blijkt dat moeders kinderen vaker mishandelen dan vaders. Dit is mogelijk te verklaren omdat moeders vaker langere tijd in gezelschap zijn van de kinderen. De dader kan ook het syndroom Münchhausen-by-proxy (kindermishandeling door falsificatie) hebben. "Ouders, meestal moeders, verzinnen symptomen van een ziekte bij een kind, bootsen die na of brengen die toe." (NRC, 18-3-2024. 'Geen kind valt zó vaak in een schaar'.

Stiefouders

Stiefouders zijn mensen die het ouderschap van minstens één persoon vervangen, dit kan gebeuren omdat de ouders zijn gescheiden en een nieuwe vriend of vriendin hebben. Aangezien de kinderen niet van hen zijn kan er sneller een slechte band ontstaan met een kind in tegenstelling tot de biologische ouder.

Eenoudergezinnen

Een eenoudergezin (dat spreek je uit als "één-ouder-gezin") is een gezin met maar één ouder, dus alleen de moeder of alleen de vader, die het hele gezin onderhoudt. Van de gemelde kinderen leeft 37,5% in eenoudergezinnen.

Familieleden

Familieleden zijn mensen uit je familie, zoals broers en zussen, ooms, tantes, grootouders en dergelijke. Kindermishandeling komt vaker voor als de familieleden samenwonen (dus in hetzelfde huis wonen).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kindermishandeling&oldid=876803"