Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Roken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fidel Castro, voormalig president van Cuba, mocht graag een sigaartje roken

Roken is het inademen van de rook van tabak. Soms ook in de vorm van drugs, dan is tabak vermengd met bijvoorbeeld wiet of hasj van drugs word je vrolijk of ga je rare dingen zien. Een sigaar of sigaretje wordt aangestoken met een aansteker of lucifer, de rol wordt dan ingeademd en weer uitgeademd. Roken heeft slechte gevolgen hebben voor de gezondheid. De longen en de keel kunnen er schade aan ondervinden en daardoor krijgt iemand die rookt bijvoorbeeld sneller longkanker. Als je rookt komt er veel rook in je luchtwegen en dat is hoe dan ook slecht, niet alleen voor jezelf maar ook voor degenen in je naaste omgeving die onbedoeld de rooklucht inademen; dat heet ook wel passief roken.

Roken is dodelijk

Roken is dodelijk, dat staat al op de verpakking van het pakje en soms staan er andere dingen op het is verplicht. Maar het helpt niet, roken blijft verslavend en dat komt door de 150 giftige stoffen die in de tabak zitten. Toch roken mensen omdat ze het stoer vinden en soms ook om andere redenen. Als je een sigaret rookt komen bij die 150 stoffen ook nog eens 133 giftige stoffen bij waaronder nicotine wat het verslavende stofje is. Binnen 10 seconden komen de verslavende middelen bij je hersenen. Je longen worden heel erg aangetast. Je bloedstroming gaat ook steeds minder goed werken. Als je heel lang en vaak rookt, is er uiteindelijk een behoorlijk grote kans dat je doodgaat aan longkanker.

Wat doet een sigaret met je?

In tabaksrook zitten veel schadelijke stoffen. Van 40 stoffen krijg je kanker in sigaretten zit nicotine dat is een zeer verslavend stofje, nicotine geeft een vrolijk en blij gevoel dat inwerkt op je hersenen en door dat stofje wil je meer roken en meer en meer. Daarna raakt je lichaam gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine en dat wordt steeds meer. Want al 20 minuten nadat je stopt met roken daalt je bloeddruk. Acht uur nadat je bent gestopt gaat je bloeddruk weer naar normaal. Twee dagen nadat je voor het laatst hebt gerookt is de kans op een hartaanval afgenomen. Vijf jaar nadat je bent gestopt met roken is de kans op een beroerte net zo laag als bij iemand die helemaal nooit gerookt heeft.

Waarom roken mensen 6 voorbeelden

Hieronder zie je 6 voorbeelden waarom men rookt:

 1. . Om te weten hoe het is.
 2. . Meedoen met vrienden.
 3. . Omdat de mensen rond me heen dit ook doen.
 4. . Om stoer te doen.
 5. . Helpt bij ontspannen
 6. . Het is normaal. (Vroeger rond de jaren '60 en '70)

Hoe kom je van roken af?

Als je verslaafd bent en wilt toch echt van het roken af kun moet je ten eerste heel sterk in je schoenen staan want het is heel moeilijk. Als het niet alleen lukt ga dan naar je arts die kan helpen met bijvoorbeeld nicotinepleisters. Maar de meeste mensen komen er nooit van af. Als je 50 jaar bent en je rookt nog steeds, is de kans dat je doodgaat aan kanker heel groot.

De gevaren van roken

De meeste mensen weten dat roken ongezond is maar waarom eigenlijk? Wat is er zo slecht aan roken? Bedenk dan eens dat er zo een 5 miljoen mensen per jaar dood gaan op de wereld aan roken. In Nederland zijn er naar schatting 4 miljoen mensen die roken, waar dus de helft van zal overlijden!

De verkoop van sigaretten

Sigaretten worden verkocht in pakjes met verschillende hoeveelheden. Negentien stuks is in Nederland het minimum volgens de tabakswet. Dit minimum is ingesteld om ervoor te zorgen dat sigaretten niet te goedkoop worden en jongeren ze makkelijk kunnen kopen. Dit is niet in alle landen hetzelfde: in verschillende landen zijn er ook pakjes met minder dan negentien sigaretten verkrijgbaar. Een slof sigaretten bestaat meestal uit tien pakjes. Uit een pakje shag van 42,5 gram kunnen ongeveer vijfendertig tot vijfenveertig sigaretten, afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte tabak, gerold worden. Deze worden met de hand gemaakt met behulp van een dun papiertje, in Nederland een vloeitje, in Vlaanderen ook wel een blaadje genoemd. De in België en Nederland verkochte pakjes zijn hersluitbaar, in veel andere landen (o.a. de Verenigde Staten) moet de gebruiker het pakje open krabben en kan het daarna niet meer sluiten.

Weetjes

 • Voor elke 300 sigaretten 1 boom moet worden gekapt. 10 miljoen hectare bos gaat jaarlijks verloren voor het drogen van tabak.
 • 3 joints zijn net zo schadelijk voor je longen als 20 sigaretten.
 • Binnen 2 maanden verbeteren je longfuncties als je stopt met roken.
 • 1 op de 2 rokers sterft aan de gevolgen van roken.
 • 73% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder rookte niet in 2010
 • 599 gifstoffen zitten er in 1 sigaret.
 • Per jaar overlijden er bijna 20.000 mensen in Nederland door een aan roken gerelateerde ziekte.
 • Mannen die dagelijks meer dan 20 sigaretten roken hebben 60% meer kans op een erectiestoornis dan niet-rokers.
 • In 2010 deden 34% van de rokers een poging tot stoppen.
 • 25 jaar duurt het soms voordat een sigaretfilter verteert.

media

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Roken&oldid=694642"