Blikje: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een blikje is een metalen container waar frisdrank of bier (bierblikje) in zit. Vroeger waren drankenblikjes gemaakt van blik (dun plaatijzer), ofwel ve...')
 
k
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Beverage cans.jpg|miniatuur|Verzameling blikjes]]
Een blikje is een metalen container waar [[frisdrank]] of [[bier]] ([[bierblikje]]) in zit.
+
Een blikje is een metalen container ([[drinkgerei]]) waar [[frisdrank]] of [[bier]] ([[bierblikje]]) in zit.
Vroeger waren drankenblikjes gemaakt van blik (dun plaatijzer), ofwel vertind staal, tegenwoordig worden ze ook vaak van [[aluminium]] gemaakt. Aan de binnenzijde zijn ze voorzien van een [[plastic]] binnenlaag en aan de buitenkant worden ze bedrukt. Doordat er zo veel merken frisdrank en bier zijn, is het ook een geliefd verzamel-voorwerp.
 
  +
 
Vroeger waren drankenblikjes gemaakt van blik (dun plaatijzer), ofwel vertind staal, tegenwoordig worden ze ook vaak van [[aluminium]] gemaakt. Aan de binnenzijde zijn ze voorzien van een [[plastic]] binnenlaag en aan de buitenkant worden ze bedrukt. Doordat er zo veel merken frisdrank en bier zijn, is het ook een geliefd [[Verzamelen|verzamel-voorwerp]].
  +
 
De meest voorkomende maten in Nederland zijn 15, 25, 33 en 50 centiliter. Het blikje van 25 cl is een veelgebruikte verpakking voor [[energiedrank]]en. Het blikje van 33 cl is een veelgebruikte verpakking voor frisdranken en bier.
 
De meest voorkomende maten in Nederland zijn 15, 25, 33 en 50 centiliter. Het blikje van 25 cl is een veelgebruikte verpakking voor [[energiedrank]]en. Het blikje van 33 cl is een veelgebruikte verpakking voor frisdranken en bier.
  +
 
Kenmerkend is ook het lipje waarmee je het blikje openmaakt. De "psssh" die je hoort komt omdat de meeste dranken [[koolzuurgas]] bevatten.
 
Kenmerkend is ook het lipje waarmee je het blikje openmaakt. De "psssh" die je hoort komt omdat de meeste dranken [[koolzuurgas]] bevatten.
  +
Blikjes vormen een belangrijk deel van het zwerfafval, waardoor er naast aluminium ook plastic in het milieu terecht komt. Plastic en aluminium zijn slecht afbreekbaar in de natuur. Om het blikjesafval te beperken is het in een aantal landen verplicht [[statiegeld]] op blikjes te heffen. Dat statiegeld krijg je terug door het blikje in te leveren (in een automaat), mits de [[barcode]] nog goed leesbaar is.
+
Blikjes vormen een belangrijk deel van het [[zwerfafval]], waardoor er naast aluminium ook plastic in het milieu terecht komt. Plastic en aluminium zijn slecht afbreekbaar in de natuur. Om het blikjesafval te beperken is het in een aantal landen verplicht [[statiegeld]] op blikjes te heffen. Dat statiegeld krijg je terug door het blikje in te leveren (in een automaat), mits de [[barcode]] nog goed leesbaar is.
  +
  +
[[Categorie:Drinkgerei]]

Huidige versie van 29 jul 2024 om 21:30

Verzameling blikjes

Een blikje is een metalen container (drinkgerei) waar frisdrank of bier (bierblikje) in zit.

Vroeger waren drankenblikjes gemaakt van blik (dun plaatijzer), ofwel vertind staal, tegenwoordig worden ze ook vaak van aluminium gemaakt. Aan de binnenzijde zijn ze voorzien van een plastic binnenlaag en aan de buitenkant worden ze bedrukt. Doordat er zo veel merken frisdrank en bier zijn, is het ook een geliefd verzamel-voorwerp.

De meest voorkomende maten in Nederland zijn 15, 25, 33 en 50 centiliter. Het blikje van 25 cl is een veelgebruikte verpakking voor energiedranken. Het blikje van 33 cl is een veelgebruikte verpakking voor frisdranken en bier.

Kenmerkend is ook het lipje waarmee je het blikje openmaakt. De "psssh" die je hoort komt omdat de meeste dranken koolzuurgas bevatten.

Blikjes vormen een belangrijk deel van het zwerfafval, waardoor er naast aluminium ook plastic in het milieu terecht komt. Plastic en aluminium zijn slecht afbreekbaar in de natuur. Om het blikjesafval te beperken is het in een aantal landen verplicht statiegeld op blikjes te heffen. Dat statiegeld krijg je terug door het blikje in te leveren (in een automaat), mits de barcode nog goed leesbaar is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Blikje&oldid=877668"