Energiedrank

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Energiedrank

Veel kinderen op de middelbare school drinken energiedrankjes. Wat is het effect en wat zijn de risico's van deze drankjes.

Welke stoffen zitten in Energiedrankjes?

 1. Water
 2. Suiker (9 klontjes per blikje!!!)
 3. Cafeïne
 4. Taurine
 5. Vitamine (met name B vitamine)
 6. Mineralen
 7. Kleur – en smaakstoffen (kunstmatig)
 8. Natrium (zout)

Wat is de werking van de stoffen

 • Water: Ons lichaam bestaat uit het grootste deel uit water.
 • Suiker: Is een brandstof die je energie geeft.
 • Cafeïne: Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en de spieren. Je kan je beter concentreren en zorgt er voor dat je wakker blijft, ook al ben je moe.
 • Taurine: Is een stof die het hart gebruikt in het pompen.
 • Vitamine B: Is nodig voor ons haar, huid, hart, zenuwstelsel, ogen en spijsvertering
 • Mineralen: Zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam.
 • Kleur en smaakstoffen: Dit zijn chemische stoffen die kleur en/of smaak geven aan ons eten.
 • Natrium: Is belangrijk voor de vochthuishouding.

Effect van energiedrank

Het ergste effect komt van de toegevoegde cafeïne. Daar word je hyper van. Maar ook de hoeveelheid suiker die in de drankjes zit, kan de prestaties verhogen. In één blikje energiedrank zitten wel negen klontjes suiker! Ook de andere stoffen, zoals taurine, leiden volgens de fabrikanten tot een betere prestatie. Het blijkt dat bestuurders bij lange autoritten langer wakker kunnen blijven als ze energiedrank drinken. Dit komt waarschijnlijk door de hoge hoeveelheid cafeïne en suiker die in het drankje zit.

Risico's

Jongeren onder de 18 mogen van de Deense overheid niet meer dan 25 centiliter per dag. Ook moet er op komen te staan dat het product niet gebruikt mag worden door kinderen onder de tien jaar en ook niet door zwangere vrouwen. Pas geleden probeerde de Belgische consumentenorganisatie OIVO al voor een verbod op de verkoop aan jongeren.

Energiedrankjes zijn niet zo onschuldig als ze er uitzien en brengen grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Met name voor jongeren. Als zij ook nog eens diabetes, een hartafwijking, gedragsproblemen of stemmingswisselingen hebben, wordt dat risico nog groter. Dat blijkt uit onderzoek. Een ‘overdosis’ van de populaire drank kan resulteren in een beroerte of hartaanval en kan zelfs dodelijk zijn. Ook kan de hoeveelheid Taurine hoofdpijn veroorzaken. Als je veel energiedrink drinkt, zal het effect afnemen en heb je dus meer nodig voor dezelfde dosis energie. Zo is het dus eigenlijk een verslavend middel, je lichaam went eraan. Hierdoor gaan mensen teveel energiedrink nuttigen. Daardoor ontstaat er op een korte termijn een hoge bloeddruk en op een lange termijn een te lage bloeddruk. Ook is het mogelijk dat je hartklopping er een stuk harder van stijgt. Daarnaast zorgt de Taurine voor een vetopname en stimuleert het overgewicht. (en slechte tanden).

De cafeïne is een drugs en dus verslavend. Hoe meer je drinkt, hoe meer je nodig hebt om het zelfde effect te bereiken. Je kan dus gewoon beter geen energiedrank drinken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Energiedrank&oldid=230395"