Denis Diderot: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{werk}} '''Denis Diderot''' (Langres, 5 oktober 1713 - Parijs, 31 juli 1784) was een Franse filosoof en schrijver. Diderot is een van de beke...')
 
Regel 24: Regel 24:
  
 
==Werken==
 
==Werken==
 +
 +
==Bronnen==
  
 
[[Categorie:Frans schrijver]]
 
[[Categorie:Frans schrijver]]
 
[[Categorie:Frans filosoof]]
 
[[Categorie:Frans filosoof]]

Versie van 25 okt 2023 20:43

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Denis Diderot (Langres, 5 oktober 1713 - Parijs, 31 juli 1784) was een Franse filosoof en schrijver. Diderot is een van de bekende gezichten van de verlichting. Dit was een intellectuele beweging in 18e eeuw die zich veel bezighield met maatschappij, wetenschap en politiek. Samen met Jean le Rond d'Alembert probeerde Diderot alle kennis van de wereld te verzamelen in de Encyclopédie. Diderot en Rond d'Alembert waren redacteuren voor het naslagwerk; aan het werk schreven meerdere mensen mee (waaronder Voltaire en Montesquieu).

Diderot was aanvankelijk een deïst, maar werd later in zijn leven een atheïst. Hij liet zich geregeld kritisch uit over religie, waardoor zijn boeken door de Rooms-Katholieke Kerk verboden werden. Hij moest zelfs een tijdje de gevangenis in, maar Diderot had de steun van veel edelen en vrienden van de koning (waaronder Madame de Pompadour). Hierdoor werd hij uit de gevangenis vrijgelaten en kwam niet meer in de problemen. Aan het einde van zijn leven kreeg hij ook financiële steun van de Russische tsarina Catharina de Grote. Diderot heeft zelfs een tijdje aan haar hof gewoond.

Hoewel Diderot zo'n vijf jaar voor de Franse Revolutie stierf, wordt zijn Encylopédie als een van de grondlegger van de revolutie gezien. In het werk stonden namelijk ook veel (nieuwe) politieke ideeën over o.a. vrijheid, gelijkheid en landsbestuur.

Levensloop

Vroege leven

Censuur en gevangenisstraf

De Encyclopédie

Latere werken

Aan het hof van Catharina de Grote

Overlijden

Filosofie

Nalatenschap

Werken

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Denis_Diderot&oldid=823059"