Betuweroute: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Wouter15 heeft pagina Betuwe route hernoemd naar Betuweroute)
(geen verschil)

Versie van 9 jan 2023 19:10

Spoorlijn Kijfhoek - Zevenaar

Betuwe route

Spoorlijn Kijfhoek - Zevenaar.png

Opening 16 juni 2007
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Midden Nederland
Van
naar
Kijfhoek (rangeerterrein)
Zevenaar (stad)
Aantal huidige stations geen
Status In gebruik, o.a. NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De Betuwe route is een speciaal aangelegde goederen spoorlijn tussen het Kijfhoek (rangeerterrein) bij Rotterdam en Zevenaar, waar het de grens met Duitsland over gaat naar het Duitse Ruhrgebied. De lijn loopt naast die van de oude Betuwelijn (spoorlijn Elst - Dordrecht) en de rijksweg A15.

Van de 160 km is zo'n 108 km nieuw aangelegd door NS Railinfrabeheer / ProRail in opdracht van de Staat der Nederlanden. De Betuweroute is in gebruik genomen in 2007 en werd vanaf dat moment nog beheerd door Keyrail. Op 1 juli 2015 ging het beheer over naar ProRail. De lijn wordt door verschillende spoorwegmaatschappijen gebruikt, waaronder de Nederlandse Spoorwegen en de Deutsche Bundesbahn (eerst als Railion, tegenwoordig DB Cargo Nederland).

Railion 189 075 - Trein Betuweroute bij Tiel

De bouw van de Betuweroute is gestart in 1997 en duurde tien jaar. De kosten ervan waren enorm en kwamen veel hoger uit dan tevoren begroot was. Ook waren er veel protesten tegen de aanleg van de lijn. De enorme kostenoverschrijdingen kwamen mede door de trage besluitvorming (opeenvolgende ministers hebben grove fouten gemaakt) en de in de lijn opgenomen 'kunstwerken' en beveiligingen waren duur. Deze kunstwerken zijn 130 viaducten en bruggen. Verder bevat de lijn 5 tunnels, 190 faunapassages, 155 wissels, en 4 beweegbare waterkeringen (in de Sophiatunnel en in de tunnel onder het Pannerdensch Kanaal).

Op de bovenleiding staat een andere stroomsoort dan op de rest van het spoorwegennetwerk. Hierdoor kunnen er alleen speciale locomotieven op rijden.

De lijn heeft lange tijd niet het aantal verwachte treinbewegingen opgeleverd en was daardoor ook nog eens verliesgevend. De lijn heeft veel concurentie van goederen- en containervervoer over het water.

Vanaf 2022 wordt er gebouwd aan de aftakking Zuidwestboog Meteren. Hierdoor kan er ook goederenvervoer aftakken naar 's-Hertogenbosch, Boxtel en verder.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Betuweroute&oldid=758982"