Stadhouder: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Labels: Filter: Experimenteren Visuele tekstverwerker
k (grammatica)
 
(7 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[File:Michiel Jansz van Mierevelt - Maurits prins van Oranje.jpg|thumb|right|250px|[[Maurits van Oranje]] (Een stadhouder)]]
+
[[Bestand:Michiel Jansz van Mierevelt - Maurits prins van Oranje.jpg|thumb|right|250px|[[Maurits van Oranje]] (Een stadhouder)]]
Een '''stadhouder''' was een belangrijk persoon in de [[Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden]]. Toen Filips 2 aan de macht was, vond hij het moeilijk om vvanuit Spanje te regeren in Nederland. hij bedacht de titel: Stadhouder. dit was meestal een persoon dat hij genoeg vertrouwde om leider van een gewest (=provincie) te benoemen. Er was voor elk gewest één stadhouder. Normaal had de stadhouder weinig macht. "De macht lag bij de [[provincie]]s. De stadhouders waren er alleen maar om voor rust te zorgen in de gewesten." Dit is in ieder geval hoe Filips 2 het had bedacht. Maar de stadhouders konden doen wat zij wilden zonder de baas in de buurt. Willem van Oranje was ook een stadhouder en een hechte vriend van Filips 2. Dat dacht hij tenminste, want Willem van Oranje was het er niet mee eens hoe Filips 2 wilde regeren en kwam in opstand. Net als ¾ van de Nederlandse beschaving. Toen Filips 2 en Willem van oranje elkaar dan eindelijk confronteerden (na maanden snode plannetjes gesmeed te hebben), begon de Tachtigjarige Oorlog in de Republiek. Hallo wij zijn terug hallohallohallo en Roosjebolleboosje zijn terug!!!! Jullie komen er lekker niet achter wie wij zijn. Bedriegers!!!! Hahahahahaha!!!!
+
Een '''stadhouder''' was een belangrijk persoon in de [[Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden]]. Toen [[Filips II van Spanje|Filips II]] van Spanje aan de macht was, vond hij het moeilijk om vanuit Spanje te regeren in Nederland. Hij stelde een Algemeen Stadhouder aan in de Lage landen. Hij was een soort plaatsvervanger op afstand. De titel werd al eerder door de hertog van Bourgondië ingevoerd in de [[Bourgondische Nederlanden]]. Dit was meestal een persoon die hij genoeg vertrouwde om als leider van één of meerdere gewesten (provincies) te benoemen. Er was voor elk gewest één gewestelijke stadhouder en de algemeen stadhouder voor meerdere gewesten. Normaal had de stadhouder weinig macht. "De macht lag bij de [[provincie]]s. De stadhouders waren er alleen maar om voor rust te zorgen in de gewesten." Dit is in ieder geval hoe Filips II het had bedacht. De algemene Stadhouders hadden verschillende functies; zij hadden bijvoorbeeld zitting in de [[Raad van State (Nederland)|Raad van State]], konden de gewestelijke staten bijeenroepen en zaten als voorzitter het rechtscollege voor. De (gewestelijke) stadhouders konden min of meer doen wat zij wilden zonder hun baas in de buurt. [[Willem van Oranje]] was ook een stadhouder en in het begin een hechte vriend van Filips II. Dat dacht hij ten minste, want Willem van Oranje was het er niet mee eens hoe Filips II wilde regeren en kwam in opstand. Net als ¾ van de bevolking van de Nederlanden. Toen Filips II en Willem van Oranje elkaar dan eindelijk confronteerden (na maanden snode plannetjes gesmeed te hebben), begon de [[Tachtigjarige Oorlog]] in de Republiek.
   
 
[[Categorie:Gouden Eeuw]]
 
[[Categorie:Gouden Eeuw]]

Huidige versie van 30 jan 2022 om 10:28

Maurits van Oranje (Een stadhouder)

Een stadhouder was een belangrijk persoon in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Toen Filips II van Spanje aan de macht was, vond hij het moeilijk om vanuit Spanje te regeren in Nederland. Hij stelde een Algemeen Stadhouder aan in de Lage landen. Hij was een soort plaatsvervanger op afstand. De titel werd al eerder door de hertog van Bourgondië ingevoerd in de Bourgondische Nederlanden. Dit was meestal een persoon die hij genoeg vertrouwde om als leider van één of meerdere gewesten (provincies) te benoemen. Er was voor elk gewest één gewestelijke stadhouder en de algemeen stadhouder voor meerdere gewesten. Normaal had de stadhouder weinig macht. "De macht lag bij de provincies. De stadhouders waren er alleen maar om voor rust te zorgen in de gewesten." Dit is in ieder geval hoe Filips II het had bedacht. De algemene Stadhouders hadden verschillende functies; zij hadden bijvoorbeeld zitting in de Raad van State, konden de gewestelijke staten bijeenroepen en zaten als voorzitter het rechtscollege voor. De (gewestelijke) stadhouders konden min of meer doen wat zij wilden zonder hun baas in de buurt. Willem van Oranje was ook een stadhouder en in het begin een hechte vriend van Filips II. Dat dacht hij ten minste, want Willem van Oranje was het er niet mee eens hoe Filips II wilde regeren en kwam in opstand. Net als ¾ van de bevolking van de Nederlanden. Toen Filips II en Willem van Oranje elkaar dan eindelijk confronteerden (na maanden snode plannetjes gesmeed te hebben), begon de Tachtigjarige Oorlog in de Republiek.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stadhouder&oldid=704445"