Eencellige

Eencelligen zijn organismen die, zoals de naam al zegt, slechts uit één cel bestaan. Een enkele eencellige is niet met het blote oog zichtbaar, maar kan wel onder een microscoop bekeken worden. ze behoren dan ook tot de micro-organismen.
Je hebt Prokaryoten die een eenvoudige celbouw hebben, zonder organellen. Ze hebben een ringvormig DNA dat los in het cytoplasma van de cel ligt, en geen echte celkern met daarin de chromosomen. In de taxonomie heb je van de prokaryoten twee verschillende domeinen: de bacteriën (bijvoorbeeld de blauwwieren, die tot fotosynthese in staat zijn), en de Archaea die niet verwant zijn aan de bacteriën.
De eencelligen en meercelligen die tot de eukaryoten behoren, zijn ingewikkelder van bouw (zie biologische cel). Eencellige eukaryoten met zogeheten chloroplasten worden tot de algen gerekend.
Tot de eencellige eukaryoten behoren de protozoa zoals amoeben, veel soorten schimmels, veel soorten algen (behorende tot de rood-, bruin- en groenwieren) en pantoffeldiertjes.
Veel eukaryote parasieten hebben een vereenvoudigde bouw en zijn ook eencellig.
Eencelligen zijn ontstaan in de begintijd van de aarde. Hieruit zijn andere vormen van levende wezens geëvalueerd.
Een virus is overigens geen eencellige.