Achtbaan

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Een achtbaan

Een achtbaan is een attractie waarbij je in een karretje hard over een rails gaat. Er zijn verschillende soorten achtbanen, zoals een Tripple Launch Coaster waar in je in 3 keer wordt gelanceerd en een Dive Coaster waarbij je een vrije val maakt. Al deze banen worden gebouwt door verschillende bedrijven zoals Gerstlauer, Vekoma en Intamin.

Het begin

In de 15de eeuw worden in Rusland met ijs bedekte houten constructies gebouwd, waarop men met een slede naar beneden glijdt. Deze glijbanen zijn erg populair, maar erg duur en alleen rijke mensen konden het betalen. Toen napoleon naar Rusland kwam zag hij deze russische "bergen" en noemde ze montagne(berg) russes(russisch) wat Frans voor achtbaan is.

De looping

Een van de eerste loopings werd geïntroduceerd in de VS, deze achtbaan had 12 G terwijl nu het hoogste legale 5G is. Veel mensen kwamen er daarom ook uit met nek en rugklachten omdat je bij 12G 12x zo zwaar wordt, als je dus bijvoorbeeld 60 kilogram weegt, weeg je in de achtbaan heel kort 720 kilogram. Ongeveer 75 jaar na de eerste looping kwamen de eerste beugels.

Het gevolg voor pret/attractieparken

De Python in de Efteling

Attractieparken en achtbanen groeiden in populariteit. Coney Island telde in 1875 meer dan een miljoen bezoekers, met een verdubbeling van dat aantal het jaar daarop. Maar Sea Lion Park, opgericht in 1895, wordt als het eerste Amerikaanse amusementspark gezien, omdat het een gesloten park met een entreeprijs was. Bij de opening had het park zelfs een achtbaan met een looping. Maar deze zogenaamde Flip Flap bezorgde vele passagiers nek- en rugproblemen, door de veel te hoge G-krachten. Daarom werd hij in 1901 vervangen door de Loop the Loop, met een soepelere looping. Vele andere parken volgden in het spoor van Sea Lion Park, bijvoorbeeld Steeplechase Park in 1897, waar bezoekers een ritje in de Steeplechase konden maken. Op Coney Island verscheen in 1907 de Drop-the-Dip van Christopher Feucht. Hier werd een 'safety bar' gebruikt, om de passagiers stevig in het karretje te houden.

Gedeeltes van achtbanen

Gedeeltes van achtbanen

De First Drop is de eerste grote val. Vaak recht en haast verticaal naar beneden, maar soms ook met een bocht of een spiraal. Een Helix is wanneer je verticaal je verticaal een draai van 360 graden of meer maakt. De Pre-Drop is een kleine val, voor de First Drop. De Camelback zijn twee heuvels vlak achter elkaar die voor negatieve G-Kracht zorgen, een kleine versie ervan heet een bunny-hop en is bijvoorbeeld in de Goliath in Walibi Holland zit. Een Banked Turn is een schuine bocht van maximaal 90 graden. De Overbanked Turn helt méér dan 90 graden. Inversion wil zeggen: omkering, zie inversie. In een horizontale loop maak je gewoon een draai terwijl je 90 graden gekanteld zit. In een Corkscrew oftewel kurkentrekker gaat men ook ondersteboven, maar dan door middel van een zijwaartse bocht, hel lijkt op een looping maar dan uitgerekt. Bij een looping hang je even ondersteboven in het karretje. De In Line Twist is één langgerekte kurkentrekker in één lijn. Een Dive Loop is een halve camelback/in-line-twist gevolgd door een halve looping. Een Bat Wing is een halve Corkscrew gevolgd door 2 halve Loops en dan weer een Corkscrew. De Vekoma Roll-Over (Cobra Roll) is de opeenvolging van baanelementen: halve looping-Corkscrew-halve looping en heet bij Vekoma een boomerang. De Raven Turn is een looping die ondersteboven blijft (achterwaartse bocht). Een Incline Loop is een looping dat schuin ligt onder een hoek van 45 graden. Een Immelmann is een halve looping, gevolgd door een halve rol, vernoemd naar de Duitse piloot Max Immelmann. Een moebius achtbaan is een baan die als dueling achtbaan werkt, begin je op het rechterspoor dan stop je op de linker.

Records

 • Colossos van Heide-Park Soltau in Duitsland is de hoogste Europese houten achtbaan.
 • In de Verenigde Staten vind je de hoogste achtbaan ter wereld; de Kingda Ka in Six Flags Great Adventure.
 • In de Waarbeek in Nederland staat de oudste nog steeds werkende stalen achtbaan van Europa.

Hoogte

 • Hoogste stalen achtbaan ter wereld met gesloten circuit[1] Kingda Ka (Six Flags Great Adventure) met 139 meter.
 • Hoogste houten achtbaan ter wereld: Son of Beast (Paramount's Kings Island) met 66,4 meter.
 • Hoogste stalen achtbaan in Europa: Silverstar (Europa-Park) met 73 meter.
 • Hoogste houten achtbaan in Europa: Colossos (Heide-Park) met 60 meter.
 • Hoogste stalen achtbaan in de Benelux: Vertigo (Walibi Belgium) met 55 meter.
 • Hoogste houten achtbaan in de Benelux: Troy (Toverland) met 35 meter.

Snelheid

 • De hoogste achtbaan van de Benelux:Goliath (Walibi Holland)
  Snelste stalen achtbaan ter wereld: Formulle Rossa (Ferrari World Abu Dhabi) met 240 km/uur.
 • Snelste houten achtbaan ter wereld: Son of Beast (Paramount's Kings Island) met 126,2 km/uur.
 • Snelste stalen achtbaan in Europa: Furious Baco (PortAventura) met 135 km/uur.
 • Snelste houten achtbaan in Europa: Colossos (Heide Park) met 120 km/uur.
 • Snelste stalen achtbaan in de Benelux: Goliath (Walibi World) met 106 km/uur.
 • Snelste houten achtbaan in de Benelux: Troy (Toverland) met 90 km/uur.

Lengte

 • Langste stalen achtbaan ter wereld: Steel Dragon 2000 (Nagashima Spa Land) met 2479 meter.
 • Langste houten achtbaan ter wereld: Beast (Paramounts Kings Island) met 2243 meter.
 • Langste stalen achtbaan in Europa: Ultimate (Light Water Valley) met 2268,3 meter.
 • Langste houten achtbaan in Europa: Coaster Express (Pargue Warner Madrid) met 1394,2 meter.
 • Langste stalen achtbaan in de Benelux: Goliath (Walibi World) met 1214 meter.
 • Langste houten achtbaan in de Benelux: Troy (Toverland) met 1040 meter.

Op WikiKids beschreven achtbanen

 • Achtbaan

B

D

F

G

H

J

K

L

M

P

S

T

V

X

Bron

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Achtbaan&oldid=782992"