Zurich (Nederland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Ben je opzoek naar Zürich in Zwitserland? Klik dan hier op.
Zurich gezien vanaf de dijk.

Zurich (Fries: Surch) is een dorpje in de Friesland gemeente Súdwest-Fryslân. Het plaatsje is vooral bekend omdat de Afsluitdijk hier eindigt.

In 1830 telde Zurich maar 152 inwoners. Toen de Afsluitdijk klaar was steeg het inwonersaantal snel. In 1958 had het dorp al 340 inwoners, een hoogtepunt. Maar de Afsluitdijk werkt omgelegd en liep niet meer door Zurich heen. Zo daalde het inwoneraantal weer naar 168 in 2011.

In 1986 werd er een basisschool gebouwd in het dorp, maar die moest tien jaar later alweer sluiten omdat er te weinig leerlingen waren.

Zurich trekt veel bezoekers uit de stad Zürich in Zwitserland, omdat beide namen veel op elkaar lijken. In 2000 waren deze toeristen bijna verloren gegaan, omdat de gemeente de naam wou veranderen naar het Friese Surch, maar dank zij de protesten van de inwoners is dit niet door gegaan.

Vlakbij Zurich ligt ook een verkeersknooppunt, Knooppunt Zurich.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zurich_(Nederland)&oldid=552045"