Zendtijd voor Politieke Partijen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zendtijd voor Politieke Partijen

[[Bestand:|250px]]

Gegevens
Volledige naam
Slagzin
Opgericht in 1951
Einde
Land Vlag van Nederland Nederland
Leden Geen
Status Actief
Omroepsoort Taakomroep
Voorzitter
Directeur
Stroming
Doelgroep
Omroepblad(en)
Bekend van
Radiozender(s)
Televisiezender(s)
Meer informatie
Portaal Portaalicoon Televisie

De Zendtijd voor Politieke Partijen is een Nederlandse publieke omroep die uitzendt op televisie en radio. De omroep werd in 1951 opgericht om politieke partijen in de Eerste en Tweede Kamer zendtijd te geven. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en Europese verkiezingen krijgen alle partijen die deelnemen in heel Nederland zendtijd.

De politieke partijen maken zelf reclamespotjes voor hun partij die ze naar eigen manier mogen invullen. Een spotje is vaak rond de 3 minuten lang. De Zendtijd voor Politieke Partijen vindt typisch plaats tijdens reclameblokken voorafgaand aan een speciale boodschap dat het een uitzending is voor Zendtijd voor Politieke Partijen. De Zendtijd voor Politieke Partijen is zelf alleen verantwoordelijk voor het uitzenden van de spotjes. De omroep maakt hen zelf niet.

Geschiedenis

Nederland heeft al sinds de jaren 1920 verschillende omroepen. Alle omroepen vertegenwoordigden één zuil tijdens de Verzuiling. Iedere zuil had ook zijn eigen politieke partij. Deze politieke partij kon bij de omroep van die zuil aankloppen voor interviews of uitzendingen. Op deze manier konden partijen reclame maken. Toch waren er ook kleinere partijen die geen omroep hadden. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 1929 en 1933 besloot de overheid daarom alle deelnemende partijen mogelijkheid te geven om verkiezingsspotjes via de radio uit te zenden. Voor de verkiezingen van 1937 werd dit niet gedaan, vanwege de internationale spanningen.

De uitzendtijd werd in 1947 weer heringevoerd. In 1951 besloot men dat er een aparte omroep moest komen voor het uitzenden van campagnespotjes. Alle partijen in de Tweede Kamer kregen de mogelijkheid dit te doen. Alleen de Communistische Partij van Nederland (CPN) werd verboden om uit te zenden, aangezien deze banden had met de Sovjet-Unie. De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) weigerde destijds uit te zenden, aangezien de partij tegen het gebruik van de televisie was. Aanvankelijk was er alleen Zendtijd voor Politieke Partijen op de radio, maar sinds 1962 zijn er ook spotjes op televisie. De spotjes worden ook uitgezonden door middel van subsidie.

Tot 7 juni 2023 was de SGP de enige Nederlandse partij die geen gebruik maakte van de Zendtijd voor Politieke Partijen. De partij maakt namelijk pas sinds 2005 gebruik van radio, televisie en internet. Uiteindelijk besloot de partij wel gebruik te maken van de zendtijd, behalve als dit op een zondag is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zendtijd_voor_Politieke_Partijen&oldid=800911"