Zeeslag bij Navarino

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Zeeslag bij Navarino

Navarino.jpg

Datum 20 oktober 1827
Locatie Baai van Navarino bij Pylos, Griekenland
Resultaat Overwinning voor de geallieerden (Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland)
Strijdende partijen
Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk
Flag of France.svg Frankrijk
Flag of Russia.svg Rusland
Flag of the Ottoman Empire.svg Ottomaanse Rijk
Leiders
Groot-Brittannië Edward Codrington
Frankrijk Henri de Rigny
Rusland Lodewijk van Heiden
Flag of the Ottoman Empire.svg Ibrahim Pasja
Troepensterkte
27 schepen 89 schepen
Verliezen
181 doden
480 gewonden
3000 doden
1.109 gewonden
Portaal Portal.svg Geschiedenis


De zeeslag bij Navarino of de slag in de baai van Navarino was een zeeslag op 20 oktober 1827 in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog waarin Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland vochten tegen het Ottomaanse Rijk. De slag eindigde in een overwinning voor deze Drie Mogendheden en was de directe oorzaak voor de Griekse onafhankelijkheid. Bijzonder aan deze slag is dat dit de laatste zeeslag was waar alleen maar zeilschepen in vochten.

Voorgeschiedenis

In 1821 waren de Grieken in opstand gekomen tegen hun Ottomaanse overheerser. In het begin verliep die opstand erg goed, maar later kregen de Ottomanen weer de overhand. Duizenden Grieken werden vermoord en hele steden werden afgebrand. De Europeanen reageerden met afgrijzen. In 1827 hadden de Europeanen genoeg van de moordpartijen op de Grieken en ze besloten in te grijpen. Frankrijk, het Verengd Koninkrijk en Rusland stuurden troepen.

De slag

De drie admiralen Codrington (Verenigd Koninkrijk), De Rigny (Frankrijk) en Van Heiden (Nederlander in dienst van Rusland) trokken met hun schepen op naar Pylos (ook bekend als Navarino), waar generaal Ibrahim Pasja zijn hoofdkwartier had gevestigd. Ze hadden 27 schepen en bijna 1300 kanonnen, maar de Ottomanen hadden 89 schepen en wel 2400 kanonnen! De geallieerden probeerden Ibrahim af te schrikken en hem zo weg te jagen, maar Ibrahim Pasja liet zich niet bang maken en vuurde op de geallieerde scheppen. Dat accepteerden de admiralen niet en ze vielen de Ottomaanse vloot aan. Er volgde een slag die tot in de avond duurde. Driekwart van de Ottomaanse schepen zonk en Ibrahim Pasja verloor 3000 man. De slag eindigde in een beslissende overwinning voor de geallieerden. Het Griekse binnenland lag voor hen open.

Nasleep

Na deze zware nederlaag voor de Ottomanen was de Griekse onafhankelijkheid zo goed als zeker. Toch zou het nog tot 1832 duren voordat de laatste onderhandelingen waren afgerond. Na de slag waren de Griekse rebellen weer in het voordeel en met steun van de Britten, Fransen en Russen werden de laatste Ottomanen al snel uit Griekenland verdreven.

Admiraal Codrington, De Rigny en Van Heiden zijn ook vandaag de dag nog erg bekend in Griekenland onder de naam de Tris Navárchi (de Drie Admiralen). Zelfs zo bekend, dat je kan spreken van nationale helden.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zeeslag_bij_Navarino&oldid=425418"