Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Windgong

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Windgongen in diverse uitvoeringen

De windgong is een soort slaginstrument dat is opgebouwd uit hangende buizen, staven, bellen of andere voorwerpen die vaak van metaal of hout zijn gemaakt. De buizen of staven zijn opgehangen samen met een soort gewicht of oppervlak dat de buizen of staven kunnen raken wanneer ze of een ander windvangend oppervlak worden geblazen door de natuurlijke beweging van lucht naar buiten. Ze worden meestal buiten een gebouw of woning gehangen als een tuinversiersel. Omdat de slaginstrumenten worden aangeslagen volgens de willekeurige effecten van de wind die tegen het klokkenspel blaast, worden windgongen gezien als een voorbeeld van op toeval gebaseerde muziek.​ De buizen of staven kunnen ofwel onduidelijke toonhoogtes of redelijk verschillende toonhoogtes klinken. Windgongen die vrij verschillende toonhoogtes klinken, kunnen, door de toevallige beweging van lucht, eenvoudige liedjes of gebroken akkoorden laten horen.

Hoe het begon

Windgongen stammen al uit de tijd van de Romeinen. Ze zouden bedoeld zijn om booraardige geesten weg te jagen. Ook in India, Japan en China kwamen ze al vroeg voor. Vooral bij tempels. In delen van Azië wordt gedacht dat de windgong geluk brengt en wordt gebruikt in de zogeheten Feng Shui. Tegenwoordig worden windgongen gebruikt in het oosten (en ook wel het westen) en ze zouden de stroom van 'chi' of levensenergie in huis en het lichaam maximaliseren. Hoewel de meningen daarover verdeelt zijn, geeft de windgong een rustgevend geluid.

Kleine chimes bar of 'klokken balkje'

Bouw

Er zijn windgongen in de vorm van meerdere gegoten klokken of bellen rond een soort klepel die beweegt door de wind. In plaats van bellen, kunnen het ook buizen van bamboe of metaal zijn. Ook kom je wel eens windgongen tegen in de vorm van dunne plaatvormige schelpen, glasplaatjes of metalen plaatjes.

In de muziek wordt een vergelijkbaar instrument gebruikt in de vorm van een balkje waaraan de buisjes hangen. Door de hand erdoorheen te bewegen ontstaat het klingelende, sprookjesachtige geluid. In het Engels wordt het de chimes bar of bar chimes of wind chimes genoemd, vrij vertaald 'klokken balkje'. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, groot en klein.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Windgong&oldid=662166"