West-Terschelling

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De haven van West-Terschelling

West-Terschelling, of in het Fries West-Skylge, is het grootste dorp en de hoofdplaats van Terschelling. Het dorp telt 2580 bewoners. De bewoners van Terschelling noemen het dorp vaak West, omdat het aan de westkant van het eiland ligt. West-Terschelling heeft een eigen haven, waardoor er veel visserij plaatsvindt in het dorp. Er worden veel garnalen gevist. Daarnaast komen er ook veel toeristen naar West-Terschelling.

Het dorp telt twee basisscholen, een zwembad en verzorgingstehuis. Ook het Maritiem Instituut Willem Barentsz staat in West-Terschelling.

Geschiedenis

West-Terschelling is vermoedelijk ergens in de twaalfde eeuw ontstaan. De naam West-Terschelling komt waarschijnlijk van de naam die van een vroegere zandplaat (De Schelling) waaruit Terschelling is ontstaan. West-Terschelling heeft niet altijd de naam West-Terschelling gehad. Eerste heette het dorp Westeinde, vervolgens West-Schelling, daarna Westerschelling, weer later West ter Schelling en uiteindelijk West-Terschelling. Ook is het dorp vernoemd geweest naar Sint Brandarius, waar de Brandaris nog altijd naar vernoemd is. In 1666 vond de Holmes's Bonfire plaats. Tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog hadden de Engelsen toen West-Terschelling geplunderd en in de brand gestoken. Slechts dertig huizen overleefden de brand, waaronder de Brandaris. Robert Holmes, de aanvoerder van de Holmes's Bonfire, dacht echter dat het dorp Brandaris heette. West-Terschelling heeft jarenlang last gehad van "slijtage" van de zee aan de kust. Hierdoor verdwenen er zelfs tussen land tussen 1600 en 1800. Tussen 1780 en 1840 zijn er verschillende dammen aangelegd om dit te voorkomen.

Bezienswaardigheden

West-Terschelling heeft een aantal bezienswaardigheden. Als eerste is er de Brandaris en is gebouwd in 1594. Wist je dat het tegenwoordig mogelijk is om te trouwen in de Brandaris? Als tweede is er de Westerkerk. Dit witte kerkje is gebouwd in de 17e eeuw en is een rijksmonument. Het Wakend Oog was vroeger een wachtershuisje voor de haven, maar tegenwoordig een restaurant. Museum 't Behouden Huys vertelt het verhaal van de geschiedenis van Terschelling met haar scheepvaart en cultuur. In het Centrum voor Natuur en Landschap kun je zien hoe het landschap van Terschelling veranderd en er zijn aquaria met meer dan vijftig verschillende soorten vissen en zeedieren erin. De Toresntraat en de Boomstraat zijn de twee populairste winkelstraten van het dorp. Aan de Torenstraat staat ook het gemeentehuis.

In de buurt

In de buurt van West-Terschelling liggen de plaatsen Dellewal en Halfweg. Vroeger lag ook het dorp Wolmerum in de buurt, maar dit is opgegaan in zee.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=West-Terschelling&oldid=699950"