Brandaris

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
De Brandaris

De Brandaris is een vuurtoren, die staat in West-Terschelling op het waddeneiland Terschelling. Het is de oudste vuurtoren van Nederland. De toren is 53 meter en 66 centimeter hoog. Het licht zit op een hoogte van 55 meter. Daardoor kunnen schepen in een omtrek van 29 zeemijl (oftewel 54 kilometer) het licht zien.

De vuurtoren is vernoemd naar Sint Brandarius. Sommige mensen denken eerder dat de toren is vernoemd naar Sint-Brandaan, maar dit is nooit bewezen. In 1323 werd de eerste Brandaris gebouwd. Voor schepen uit Amsterdam was het namelijk belangrijk dat er een vuurtoren kwam. Veel waddeneilanden leken vanuit de Noordzee op elkaar en de opening tussen Vlieland en Terschelling was erg krap. De stad Kampen in Overijssel betaalde ook mee aan de toren.

Door stroming in de zee verplaatst Terschelling zich steeds een beetje naar het oosten. In het westen wordt er zand weggevoerd en in oosten wordt dit weer erbij gedaan. De gebouwen gaan alleen niet mee. De eerste Brandaris stortte daarom rond 1570 in zee. In 1592 begon men aan een nieuwe toren. De materialen van deze toren waren alleen niet zo goed en daarom stortte deze ook in voordat het klaar was. De Brandaris zoals we hem nu kennen komt uit 1594. Het jaar waarin Willem Barentsz aan zijn eerste tocht om de noord begon. Willem Barentsz heeft deze toren zelfs nog gezien!

In 1666 werd het eiland door de Engelsen veroverd en was er een grote brand, maar de Brandaris bleef gespaard. De Brandaris kreeg in 1835 het eerste draaiende licht van Nederland. In 1907 werd het eerste elektrische licht in deze vuurtoren geïnstalleerd. In 1920 werd de aandrijving hiervoor ook elektrisch gemaakt. In 1965 werd de Brandaris een rijksmonument. In 1977 werd er in de toren een lift geplaatst.

Doordat de Brandaris dicht bij zee staat moet de toren door het zoute water regelmatig worden onderhouden. In 2010 werd dit voor het laatst gedaan in opdracht van Rijkswaterstaat. Alle voegen tussen de bakstenen werden toen vervangen. Ook heeft de toren een speciale vogelverlichting. Deze verlichting voorkomt dat vogels tegen de toren aanvliegen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om te trouwen in de Brandaris. Dit kan op de eerste verdieping van de toren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brandaris&oldid=476440"