Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Waterlelies (Monet)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een versie met Japanse brug

Waterlelies (Frans: Nymphéas) is de naam van een serie schilderijen van de Franse kunstschilder Claude Monet. De naam verwijst naar de waterlelies op het schilderij, een plant waar Monet erg van hield. Monet liet voor het schilderij een vijver aanleggen bij zijn atelier, waarin waterlelies bloeiden. Op deze manier hoefden hij niet steeds heen en weer te reizen tussen een plaats waar de planten groeiden en zijn atelier. Tussen 1899 en 1900 maakte Monet maar liefst 18 schilderijen, die deel uitmaken van de serie.

De bekendste versie van het schilderij is te zien in het Musée de l'Orangerie in Parijs. Deze is te vinden is een speciale ronde zaal die voor het schilderij is gemaakt, aangezien het schilderij eclipsvormig is. Deze versie is geschilderd tussen 1914 en 1926. Monet was aan het einde van zijn slechtziend, waardoor hij kleuren slecht kon zien. Toch bleef Monet tot aan het einde van zijn leven aan de schilderijen werken, aangezien hij er geen afstand van kon doen. Pas na zijn dood waren de Waterlelies voor het publiek te zien.

De achttien andere versies van het schilderij zijn te vinden in Musée Marmottan Monet en het Musée d'Orsay in Parijs, de Neue Pinakothek in München en het Museum of Modern Art in New York City.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waterlelies_(Monet)&oldid=661351"