Vegetarisme

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Vegetarisme is een manier van leven.

  • Vegetariërs eten geen vlees omdat ze vlees eten zielig vinden voor de dieren.
  • Of omdat ze het zonde van het eten vinden dat een dier moet eten, om eindelijk groot genoeg te zijn om vlees te worden.
  • Het kan ook dat mensen tegen bio-industrie zijn en daarom geen vlees eten.
  • Of omdat hun geloof liever niet ziet dat ze dieren eten (Hindoes, Boeddhisten).
  • Of omdat het voor hun gezondheid niet goed is (allergie) om vlees te eten.
  • Je heb ook vegetariërs die niet van vlees houden, en het daarom niet eten.

Vegetariërs dragen vaak ook geen schoenen van leer. Melk en kaas eten ze gewoon als ze dat lekker vinden, en sommigen eten ook gewoon vis. Wanneer iemand helemaal niks van een dier eet noem je zo iemand een veganist.

Wel zijn er in Nederland tienduizenden vegetariërs. De meeste Nederlanders eten wel vlees. Er zijn veel mensen die alleen biologisch vlees eten van dieren die een fijn leven hebben gehad. Scharrel- en vrije uitloop eieren bijvoorbeeld. Biologisch is vaak wel duurder dan vlees en producten van de bio-industrie.

Wat eet een vegetariër (niet)

Tabel van wat men wel en niet eet.
Naam voedsel Vlees Vis Ei Zuivel
Veganist
nee
nee
nee nee
Lacto-vegetariër
nee
nee
nee ja
Ovo-vegetariër
nee
nee
ja nee
Ovo-lacto-vegetariër
nee
nee
ja ja
Pollotariër
alleen gevogelte
nee ja ja
Pescotariër
nee
ja ja ja
Pesco-pollotariër
alleen gevogelte
ja ja ja

Een echte vegetariër eet geen vlees, vis en gevogelte. Hij of zij eet niets waarvoor een dier is gedood. Melk, kaas en eieren komen ook van een dier, maar die dieren worden ervoor niet gedood en daarom mogen ze dat wel eten. Hele strenge vegetariërs eten zelfs geen Nederlands brood. Waarom? In sommige broden zit varkensvet, en er is een varken voor gedood. En daarom gaan strenge vegetariërs naar de Turkse bakker. De Turkse bakker heeft geen varkensvet in zijn brood omdat varkens niet halal zijn volgens de Islam.

Veganisme

Zie Veganisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Veganisme gaat nog een stapje verder. Veganisten eten niet alleen geen gevogelte, vlees (en vis), maar ook geen kaas en melk. Veganisten hebben en eten niks van dieren. Veganisme kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Veganisten moeten heel goed opletten dat ze genoeg voedingsstoffen krijgen, vooral Vitamine B12, waarvoor ze supplementen moeten slikken. Ongeveer 0,5% van alle Nederlanders en 0,3% van alle Vlamingen is veganist.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vegetarisme&oldid=738688"