Veganisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fruit, groenten, noten en granen zijn veganistisch.

Vegansimeis het woord dat je gebruikt voor een dieeten levensstijl zonder dierlijkeproducten. Een veganist is dus iets anders dan een vegetariër, vegetariërs eten namelijk alleen geen vleesof vis, maar nog wel andere dierlijke producten.

Dierlijke producten zijn producten die door dieren zijn gemaakt, bijvoorbeeld: melk(gemaakt door een koe), eieren (gemaakt door kippen), honing(gemaakt door bijen) of gelatine(gemaakt van slachtafval).

Je kun niet alleen veganistisch eten, maar ook veganistisch leven! Dat betekent dat je verder ook geen dierlijke producten koopt. In veel kleding of verzorgingsproducten zitten namelijk ook dierlijke producten.

Kleding

Een veganist draagt bijvoorbeeld geen; leer(gemaakt van koeienhuid), wol(dat komt van schapen), zijde(gemaakt door rupsen), bont(gemaakt van de vacht van dieren), veren(die komen van een vogel) of parels (die worden gemaakt door weekdieren).

Verzorgingsproducten

Nadat dieren zijn geslacht worden hun resten meestal bewaard om te gebruiken in verzorgingsproducten, Hun talg (dat zit in het haar van dieren) wordt gebruikt voor zeep, hun schapenwol voor lippenbalsem en hun glycerine (dat is een soort olie) voor shampoos, crèmes, scheerschuim en tandpasta.

Geschiedenis

Het woord ‘veganisme’ komt van het Engelse woord ‘veganism’, en daar komt weer de term ‘vegan’ vandaan. 1Deze term werd als eerst gebruikt door Donald Watson, hij was de eerste man die vocht voor dierenrechten. Hij richtte de eerste vereniging van veganisten ter wereld op, dit was The Vegan Society. Hij omschreef veganisme als: de doctrine dat de mens zou moeten leven zonder het uitbuiten van dieren. 23Inmiddels gebruikt The Vegan Society de definitie: Een levenswijze die er naar streeft, voor zover mogelijk en in de praktijk uitvoerbaar, alle vormen van exploitatie en wreedheid ten opzichte van dieren in verband met voeding, kleding, of enig ander doel, uit te sluiten. 4

Redenen

Dierenwelzijn

Veel mensen vinden het zielig dat dieren zo veel en zo vaak worden geslacht, ze vinden dat dieren een beter leven verdienen. Daarom stoppen ze met het eten van vlees, ze stoppen ook met het eten van andere dierlijke producten omdat ze de manier waarop dit bij de dieren weg wordt gehaald niet eerlijk vinden. Ze vinden het bijvoorbeeld niet eerlijk dat een kalfje geen melk mag drinken omdat mensen het graag op willen drinken. 5

Gezondheid

Veganistisch eten kan erg gezond zijn, het verlaagt namelijk de kans om ziek te worden. Het kan ook het risico op diabetestype 2, een hoge bloeddruk, obesitasen hartziektes verlagen. 6Het is alleen wel zo dat veganisten soms bepaalde voedingsstoffen tekort komen, dit komt omdat zie niet alles eten uit de schijf van vijf. Gelukkig kan je ook peulvruchten of noten eten in plaats van vlees of melk.

Milieu

Een heleboel wetenschappers hebben onderzocht dat dieren eten een negatief effect heeft op de aarde. 7 Namelijk 26% van de oppervlakte van de aarde wordt gebruikt voor vee, dat is niet alleen voor het vee om op te staan, maar ook om hun eten te verbouwen. Om dit soort oppervlaktes te maken moeten er bossen worden gekapt, hierdoor gaat al het leven in het bos dood. Dat is niet goed voor de biodiversiteit, biodiversiteit gaat over alle verschillende soorten leven op aarde (dus planten en dieren). Stel je voor dat er alleen nog maar cactussen en vliegjes zouden zijn, dat is toch saai? Ook omdat er zo veel vissen worden gevangen gaat het niet goed met de biodiversiteit onder water, sommige vissen sterven bijna uit!

Ook is het zo dat koeien een bepaald soort gas vrijlaten, dit noem je CO2. Dit gas zorgt voor een groot deel van de opwarming van de aarde. Dit noem je het broeikaseffect.

Stromingen

Binnen het veganisme zijn verschillende stromingen te vinden:

Full time veganisten

De full time veganisten zijn de mensen die zich altijd houden aan de leefregels voor veganisten zoals die hierboven zijn uitgelegd.

Flexanisten

Flexanisten eten meestal veganistisch, maar heel af en toe eten gebruiken zij toch een dierlijk product. Bijvoorbeeld omdat er niks anders te eten is of omdat de hoeveelheid van het dierlijke product erg klein is.

Parttime veganisten

Parttime veganisten eten en gebruiken op vaste momenten veganistisch en op andere momenten niet-veganistisch. Ze hebben bijvoorbeeld met zichzelf afgesproken om doordeweeks wel veganist te zijn, maar in het weekend niet.

Raw vegans

Raw vegans eten alleen voedsel dat niet verwarmd is op een hogere temperatuur dan lichaamstemperatuur. Zij eten dus alleen maar rauwe voeding.

Fruitariërs

Fruitariërs eten alleen fruit, noten, graankorrels en pitten. Ze eten geen producten waar dieren of planten voor gedood zijn.

Veganisme in religie

Sommige godsdiensten ondersteunen het veganisme, zoals bijvoorbeeld het boeddhisme. Het Boeddhismewil alles wat leeft zo goed mogelijk behandelen, zo is dat ook bij het Jaïnisme uit India. Ook is het volgens een Islamitische traditie zo dat Mohammed heeft gezegd dat wie goed is voor dieren, goed is voor zichzelf 8maar toch is het veganisme niet zo wijd verspreid onder moslims.

Verspreiding

Logo NVV.png EVA vzw.png
NVV (Nederland). EVA vwz (België).

De meeste veganisten wonen in West-Europa, de Verenigde Staten en Israël. Dit zijn enkele schattingen.

  • Vlag van België België: Uit een online iVOX-studie in 2016 in opdracht van Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA vwz) bleek dat van 1000 Nederlandstaligen in Vlaanderen en Brussel van 18 jaar en ouder, er 0,3% veganist waren.
  • Vlag van Duitsland Duitsland: In 2013 waren er naar schatting 800.000 veganisten (1%) in Duitsland.
  • Vlag van Israël Israël: schattingen over het aandeel veganisten lopen uiteen van 1,7% tot 5%.
  • Vlag van Nederland Nederland: In 1996 bleek uit onderzoek dat er ongeveer 16.000 veganisten (0,1%) waren in Nederland. In 2014 schatte de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) op basis van haar ledengroei dat er zo'n 45.000 Nederlandse veganisten waren (0,27%); in 2016 schatte men het aantal op 50.000 (0,3%). Volgens onderzoeker Hans Dagevos zijn er maximaal 70.000 (0,4%) veganisten in Nederland. Maar er is de laatste tijd geen goed onderzoek naar gedaan.
  • Vlag van Oostenrijk Oostenrijk: In 2013 meldde dagblad Kurier dat 0,5% van Oostenrijk aan veganisme deed en in de hoofdstad Wenen 0,7%.
  • Vlag van Spanje Spanje: Volgens een schatting van de Unión Vegetariana Española (UVE) waren in 2006 ongeveer 0,08% of 36.800 Spanjaarden veganist.
  • Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk: 2% zei bij een overheidsenquête in 2007 veganist te zijn. Een studie van Ipsos MORI uit 2016 in opdracht van The Vegan Society en Vegan Magazine, waarbij bijna 10.000 mensen van 15 of ouder in Engeland, Schotland en Wales werden ondervraagd, toonde aan dat minstens 542.000 Britten veganist waren of minstens 1,05% van de Britse bevolking; dit was 3,5 keer zo veel als de 150.000 in hun vorige enquête van 2006.
  • Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten: Gallup (2012) en Chemnitz & Becheva (2014) schatten het percentage Amerikaanse veganisten op 2%.
  • Vlag van Zweden Zweden: 4% zei veganist te zijn in een enquête van Demoskop uit 2014 onder 1000 mensen van 15 jaar en ouder.
  • Vlag van Zwitserland Zwitserland: Er zijn geen recente schattingen of officiële gegevens. De Vegane Gesellschaft Schweiz gaat ervan uit dat momenteel ongeveer 1% van de Zwitsers een veganistisch leven leidt.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Veganisme&oldid=837548"