Verbeter WikiKids vandaag nog!

Veerdienst

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veerdienst Kop van Het Land 2021

Een veerdienst is een regelmatige verbinding per schip of boot, tussen twee oevers bij een kanaal of rivier of tussen het vasteland en één of meer eilanden. De afvaarten liggen vast in een tijdschema, en vaak sluiten deze aan op bus- en treinverbindingen.

De veerboot of pont is meestal bestemd voor passagiers en vervoermiddelen (zoals auto`s). Sommige veren kunnen ook treinen overzetten. Heel eenvoudige pontveren over rivieren zijn uitsluitend voor voetgangers en fietsers bedoeld en wordt dan vaak een voetveer genoemd. Bij kleinere vaarten kunnen de passagiers de pont middels een soort lier zelf in beweging brengen, maar dan is het eigenlijk geen veerdienst meer.

De hele grote veerdiensten zoals tussen Hoek van Holland en Harwich worden ook wel ferry-diensten genoemd. Stenaline vaart o.a. op deze route. De grotere veerdiensten hebben één of meer bemanningsleden. De ferry's hebben zelfs een restaurant en vermaak aan boord.

Tussen het vaste land en de waddeneilanden zijn de veerdiensten een onderdeel van het openbaar vervoer.

Op deze veerdiensten kan een zelfbedieningsrestaurant zijn en vaak is er Wifi aan boord.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Veerdienst&oldid=761403"