Verbeter WikiKids vandaag nog!

Stichting Stadskanaal Rail

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Stadskanaal

De Stichting Stadskanaal Rail of kortweg STAR is een museumspoorlijn op een deel van de oorspronkelijke S.T.A.R. lijn. Deze lijn is aangelegd door De Groningsch-Drentsche Spoorwegmaatschappij Stadskanaal-Ter Apel-Rijksgrens (S.T.A.R.) en geopend in 1924. Al in de jaren dertig werd de lijn alweer gesloten vanwege tegenvallende resultaten. Na de Tweede Wereldoorlog heeft men het nog eens geprobeerd, maar ook dit viel tegen. De museumlijn is op 26 juni 1992 opgericht met als doel het behouden van deze historische spoorlijn en spoormaterieel en het bedienen van een toeristische spoorweg op het traject Veendam – Stadskanaal – Musselkanaal.

STAR stoomlocomotief met Arriva treinstel in Veendam

Het plan is dat STAR en Arriva vanaf 2024 een gezamenlijke dienstregeling gaan houden tussen Groningen en Stadskanaal, waarbij reguliere treinen en museumtreinen elkaar gaan afwisselen.

Stations

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stichting_Stadskanaal_Rail&oldid=761404"