Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Spoorlijn Sittard - Herzogenrath

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Sittard - Herzogenrath

DB 2543 railway map.png

Opening 1 mei 1896
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland, Duitsland Duitsland
Deelgebied(en) Zuid-Limburg
Van
naar
Station Sittard
Station Eygelshoven Markt - Duitsland
Aantal huidige stations
Status In gebruik door NS en Arriva
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Sittard-Herzogenrath is een van elektrische bovenleidingen voorziene spoorlijn tussen het Nederlandse station Sittard en de Duitse stad Herzogenrath. In 1896 werd de lijn in gebruik genomen. Tussen Sittard en station Landgraaf loopt hij als dubbelspoor, geëlektrificeerde hoofdlijn en in het overige deel naar Herzogenrath als enkelsporige, geëlektrificeerde zijlijn.

Geschiedenis

In 1886 maakte Henri Sarolea plannen voor de aanleg van een spoorlijn van Sittard via station Heerlen naar Herzogenrath. De Nederlandse regering aarzelde echter nog om vanuit nationaal oogpunt een spoorlijn aan te leggen in de verste uithoek van het land. Maar na lang getouwtrek won Sarolea uiteindelijk. Op 1 januari 1896 werd de spoorlijn officieel geopend en opengesteld voor het treinverkeer.

De lijn werd genationaliseerd in 1899 (werd deel van de Deutsche Bundesbahn). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de grensoverschrijdende passagiersdiensten tussen Schaesberg, het huidige Landgraaf en Herzogenrath stopgezet. Het traject tussen Sittard en Heerlen werd in 1949 geëlektrificeerd en het traject tussen Heerlen en Landgraaf samen met het traject naar Kerkrade van de miljoenlijn in 1986.

Vanaf 31 mei 1992 werd het passagiersvervoer op dit traject weer uitgevoerd door StadtExpress- treinen, die aanvankelijk om de twee uur reden, tussen Aachen Hauptbahnhof en Heerlen.

Het traject Heerlen via Herzogenrath is in juni 2001 ingevoerd als eerste daadwerkelijke uitbreiding van het regionale spoorsysteem Euregiobahn. De Euregiobahn reed elk uur van Heerlen via Stolberg (Rijnland) hoofdstation naar Stolberg Altstadt en Langerwehe of Düren.

In december 2007 zijn de haltes Heerlen de Kissel en station Eygelshoven Markt geopend.

In 2018 is het traject Landgraaf – Herzograth geëlektrificeerd. De overgang tussen de tractie-energiesystemen 15 kV wisselstroom in Duitsland en 1,5 kV gelijkstroom vindt plaats in Haanrade, Nederland.

Sinds de dienstregelingswijziging eind 2018 wordt halte Heerlen de Kissel niet meer bediend en is deze in het kader van de dubbelsporige verbreding van de lijn tussen Heerlen en Landgraaf zonder vervanging opgeheven.

Gebruik

Het gedeelte Sittard - Heerlen wordt bereden door Intercity's uit de Randstad van de NS. De stoptrein RS15 en RS18 zijn van Arriva evenals de sneltrein RE18

Stations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Sittard_-_Herzogenrath&oldid=759336"