Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Deutsche Bahn AG

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de Deutsche Bahn

Deutsche Bahn AG, ofwel Deutsche Bahn, afgekort DB of DBAG, voorheen Deutsche Bundesbahn, in het Nederlands Duitse Spoorwegen, is het spoorwegbedrijf van Duitsland. De Deutsche Bahn laat binnenlandse treinen rijden, maar ook treinen naar Bazel (ICE), Zürich (EuroCity, Intercity en ICE), Brussel (ICE), Parijs (Thalys) en Amsterdam (ICE en Berlijntrein).

DB Fernverkehr

Het langeafstandsverkeer van DB wordt DB Fernverkehr genoemd. De Fernverkehr-treinen kan je herkennen aan de witte kleur met een rode band onder de ramen op het rijtuig. Dit zijn de Fernverkehr-treinen:

  • InterCityExpress (ICE) - internationale hogesnelheidstrein die 140, 160, 200, 230, 250, 300 of zelfs 350 km p/u rijdt.
  • Intercity/Eurocity (IC/EC) - langeafstandstrein die 140, 160 of zelfs 200 km p/u rijdt. De Eurocity is de internationale variant van de Intercity, alhoewel de binnenlandse Intercity soms ook naar andere landen gaat, zoals de Berlijntrein; internationale intercity van Amsterdam naar Berlijn. De EC is daarom dus ook geen gewone langeafstandstrein, maar een internationale langeafstandstrein.
  • Intercity berlijn (IC naar Berlijn) - internationale langeafstandstrein die ongeveer dezelfde snelheden heeft als de Intercity en Eurocity. De intercity berlijn rijdt van Amsterdam Centraal naar Berlin Hauptbahnhof (het centraal station van Berlijn). De intercity berlijn rijdt met Duits materiaal en een Nederlandse of Duitse locomotief.
  • InterRegio (IR) - langeafstandstrein met meerdere stops onderweg, met ook ongeveer dezelfde snelheden als de Intercity en Eurocity.

Nachttreinen

DB heeft ook nachttreinen, met de naam DB NachtZug (vertaling: DB NachtTrein), of DB AutoZug (vertaling: DB AutoTrein) voor autoslaaptreinen. Ook is DB eigenaar van de CityNightLine (CNL), een nachttrein van Amsterdam/München naar Milaan/Wenen/Kopenhagen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Deutsche_Bahn_AG&oldid=687160"