Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Sontbrug

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Sontbrug (Officieel: Öresundsbron) is een brug die een verbinding vormt tussen Kopenhagen en Malmö, het heeft ook één van de langste overspanningen van tuibruggen, maar liefst 490 meter. De hoogste pyloon is 204 meter. De brug gaat over de Sont en verbindt Denemarken met Zweden.

De brug, waar je met de auto en de trein over kan, werd op 1 juli 2000 door de Zweedse koning Karel XVI Gustaaf en de Deense koningin Margaretha II geopend. Een halve maand voor de opening konden Zweden en Denen als ze geld gaven aan het Deense Rode Kruis een kaart kopen om de brug skatend, fietsend of zelfs lopend over te gaan.

De gehele verbinding over de Sont bestaat uit een dubbeldeksbrug (autosnelweg boven, spoorweg beneden) van bijna 8 kilometer lang aan Zweedse kant; het kunstmatige eilandje Peberholm ("Pepereiland", zo genoemd naar het naburige Saltholm "Zouteiland", dat wel een natuurlijk eiland is) met een lengte van 4 kilometer waar snelweg en spoorweg naast elkaar komen te liggen; en een 4 kilometer lange tunnel, de Drogdentunnel aan Deense kant.

Er werd begonnen met de bouw van deze brug in september 1993, de bouw kostte zo'n 3 miljard euro.

Verkeer

De E20 loopt over deze brug. Als je de Sontbrug over wil rijden moet je tol betalen, voor een enkele reis is dat 56 euro. Fietsers kunnen niet over de brug en moeten dus met de trein of snelboot. Vanaf 2002 wordt er ieder jaar over de brug een marathon gelopen, van Denemarken naar het station van Malmö.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sontbrug&oldid=700309"