Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Slag om de Grebbeberg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag om de Grebbeberg

Grebbeberg the Netherlands.jpg

Datum 11 mei 1940 - 13 mei 1940
Locatie Rhenen, Vlag van Nederland Nederland
Overwinning voor Nazi-Duitsland
(Uitschakeling Nederlandse troepen)
Strijdende partijen
Vlag van Nederland Nederland Flag of Germany (1935–1945).svg Duitse Rijk (Nazi-Duitsland)
Nederlandse Krijgsmacht Flag of Germany (1935–1945).svg Duitse Rijk (Nazi-Duitsland)
Leiders
Flag of the Netherlands.svg Godfried van Voorst tot Voorst Flag of the NSDAP (1920–1945).svg Karl von Tiedemann
Troepensterkte
15.000 man 23.000 man
Verliezen
417 doden, gewonden en vermisten 275 doden
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Slag om de Grebbeberg was het belangrijkste gevecht tussen Nederlandse en Duitse militairen tijdens de inval van de Duitsers in Nederland aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De slag duurde drie dagen: van 11 mei tot en met 13 mei 1940. Er vielen aan beide kanten veel doden en gewonden.

De Grebbeberg

De Grebbeberg bij Rhenen in de Nederlandse provincie Utrecht is een 52 meter hoge heuvel die de zuidoostelijke punt vormt van de Utrechtse Heuvelrug, een stuwwal. Door zijn ligging met zicht op de Nederrijn en op de Betuwe is deze heuvel strategisch van groot belang. In de 18de eeuw werd vanaf hier de Grebbelinie aangelegd.

De slag

De Grebbelinie was het belangrijkste onderdeel van de Nederlandse hoofdverdedigingslinie die de zogeheten Vesting Holland (= Zuid-Holland) moest beschermen, in feite het regeringscentrum in Den Haag..Hier moest worden standgehouden om de Nederlandse regering in geval van nood de gelegenheid te geven een veilig heenkomen te zoeken. Maar hoewel de Nederlandse soldaten dapper vochten, konden ze de Duitsers maar drie dagen tegenhouden.

Begraafplaats

Naast de erebegraafplaats zijn er op de Grebbeberg nu nog restanten van fortificaties te zien. Ook is er op de Grebbeberg een monument geplaatst waar ieder jaar op 4 mei de doden uit de Tweede Wereldoorlog kunnen worden herdacht. Het opschrift is van de dichter J.C. Bloem:

Vijf dagen, en de vrijheid ging verloren,
vijf jaren, en eerst toen werd zij herboren.
Zo moeizaam triomfeert gerechtigheid,
aan dit besef zij deze grond gewijd.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slag_om_de_Grebbeberg&oldid=651173"