Slag bij Azincourt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Azincourt

Battle of Agincourt, St. Alban's Chronicle by Thomas Walsingham.jpg

De Slag bij Azincourt
Datum 25 oktober 1415
Locatie Azincourt
Overwinning voor Engelsen
Strijdende partijen
Royal Arms of England (1399-1603).svg Engeland France moderne.svg Frankrijk
Leiders en Commandanten
Royal Arms of England (1399-1603).svg Hendrik V van Engeland
Arms of Edward of Norwich, 2nd Duke of York.svg Eduard van Norwich
Armoiries Albret moderne.png Connétable Charles d' Albret
Boucicaut.svg Maarschalk Jean Boucicaut
Troepensterkte
6.000 soldaten: 5/6 boogschutters
1/6 voetsoldaten
Tussen 20.000 en 30.000 soldaten: 1/6 kruisboogschutters, 1/2 voetsoldaten en 1/3 ridders
Verliezen
112 doden 7.000-10.000 doden
Portaal Portal.svg Middeleeuwen

De Slag bij Azincourt vond plaats nabij het dorp Azincourt en was een veldslag tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Hendrik V van Engeland en Karel VII van Frankrijk. Deze veldslag op 25 oktober 1415 werd gewonnen door de Engelsen die de Franse cavalerie met pijlen bestookte waardoor ze in de modder uitgleden.

Vooraf

Opstelling van de legers, linksboven de Fransen, rechtsonder de Engelsen.

Op 13 augustus 1415 landde Hendriks leger van 8000 boogschutters en 2000 man cavalerie bij de stad Harfleur die hij wilde veroveren. Maar dat liep niet zoals gedacht, hij verloor maar liefst 1/3 van zijn leger. Hierna trok hij op 7 oktober richting de stad Calais.

Hij wilde veilig de 3 rivieren: de Somme, de Kwinte en de Ternaas heen en kwam bij Azincourt. Maar op 24 oktober stuitte hij op Franse troepen in de bossen dat hem tegen wilde houden. Zij waren met zo'n 20.000 tot 30.000 soldaten. Dit was een klap voor hen want ze hadden niet veel gegeten waren moe en was de ziekte dysenterie aanwezig waardoor je veel diarree krijgt.

De slag

Er werd gevochten, zoals je kunt zien op de kaart, in een open veld tussen het bos. 's Ochtends maakte Hendrik zijn leger klaar voor het gevecht. De Fransen deelden zich op in 4 groepen met ruimte ertussen. Vooraan de infanterie met ridders, daarachter kruisboogschutters, als derde weer infanterie en achteraan de cavalerie. De Engelsen verdeelden zich in 3 flanken met daarin groepje met vooraan boogschutters en daarachter infanterie (soldaten op de voet) en de cavalerie die normaal op een paard rijdt maar nu afgestegen is.

Het slagveld

Eerst werd er niet gevochten maar toen Hendrik merkte dat de Fransen niet als eerste wilde aanvallen rukten de Engelsen op en beschoten de Fransen met pijlen. De Fransen gingen nu snel over tot actie maar de cavalerie werd snel teruggedrongen. De voorste infanteristen vielen nu de Engelse infanteristen aan en werden teruggedreven maar de boogschutters schoten te hulp en veel Fransen vielen hun ten prooi of werden gevangen genomen.

Einde

Aan het eind gingen eerder gevluchte Fransen nog een in de aanval. Omdat Hendrik bang was dat de gevangen nu konden ontsnappen werden ze gedood, dat stopte toen de aanvallers vluchtten. De Engelsen verloren maar weinig soldaten. 12 cavaleristen stierven waaronder de kleinzoon van Eduard III van Engeland, zijn lichaam werd gekookt zodat het naar Engeland meegenomen kon worden. 100 infanteristen verloren ook het leven. De Fransen verloren in tegenstelling tot de Engelsen veel soldaten waaronder zo'n 5000 edelen waar ook hun maarschalk bij zat. De Engelsen hadden overduidelijk gewonnen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slag_bij_Azincourt&oldid=651136"