Jacquerie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Jacquerie was een opstand van Franse boeren in 1358. Het was een onderdeel van de Honderdjarige Oorlog.

Onvrede

Zowel onder de burgers als onder de boeren was er onvrede.

Burgers

De burgers waren teleurgesteld door het verlies van de slagen bij Crécy en Poitiers. Zonder de Franse adel zou het veel beter zijn gegaan! Ze vonden dat er een nieuwe maatschappij moest komen, waar niet de adel, maar het volk het voor het zeggen had.

Boeren

De boeren werden al jaren uitgebuit door de adel. Ze mochten zich niet bewapenen om zich te beschermen tegen de Engelse plunderaars. Hier waren ze erg boos over, en wilden dat het veranderd werd.

Actie

Burgers

Na een tijdje besloten de burgers dat ze er genoeg van hadden, en in 1358 greep Étienne Marcel de macht in Parijs. Hij was een vooraanstaand koopman, een van de rijkste van Parijs. Hij en zijn aanhangers sloten de Dauphin Charles op. Marcel was eerst heel populair, maar naarmate het er niet naar uitzag dat hij ging winnen, groeide de onvrede. De Dauphin ontsnapte, en nam strategische plekken rond Parijs in.

Boeren

De boeren verzamelden zich onder Guillaume Cale, een wat rijkere boer. Onder zijn leiding werd de adel van het platteland verdreven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jacquerie&oldid=758460"