Slag bij Appomattox Courthouse

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Appomattox Courthouse

Appomattox courthouse.jpg

Datum 9 april 1865
Locatie Appomattox, Virginia
Resultaat Beslissende Noordelijke overwinning, einde van de Amerikaanse Burgeroorlog
Strijdende partijen
Flag of the United States.svg Verenigde Staten Flag of the Confederate States of America (1865).svg Confederatie
Leiders
Ulysses S. Grant Robert E. Lee
Troepensterkte
120.000 30.000
Verliezen
260 440
Portaal Portal.svg Amerikaanse Burgeroorlog


Appomattox-veldtocht
Lewis's Farm · White Oak Road · Dinwiddie Court House · Five Forks · 3de Petersburg · Sutherland's Station · Namozine Church · Amelia Springs · Sayler's Creek · Rice's Station · High Bridge · Cumberland Church · Appomattox Station · Appomattox Courthouse


De Slag bij Appomattox Courthouse was de beslissende slag in de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij maakte ook deel uit van de Appomattox-veldtocht. Lee's leger trok door de bossen leidend aan slecht eten en talrijke deserties, dat hij zich uiteindelijk liet omsingelen bij Appomattox Courthouse, waar hij een uitval waagde maar zich dan overgaf.

Achtergrond

De Amerikaanse Burgeroorlog was een burgeroorlog tussen het noorden van de Verenigde Staten en de zuidelijke staten van Amerika. De oorlog begon na de Aanval op Fort Sumter en eindigde na deze slag.

Appomattox-veldtocht

De Appomattox-veldtocht was de laatste veldtocht van de Amerikaanse Bugeroorlog. Hij begon in Lewis's Farm en eindigde in Appomattox, Virginia bij Appomattox Station (eerst) en Appomattox Courthhouse (laatst)

De slag

Ongeveer 9000 man onder Gordon en Fitzugh Lee stonden klaar in een westelijk dorpje te wachten. De aanval op 8h00, geleid door Generaal Bryan Grimes uit South Carolina, was succesvol. De minder talrijke noordelijke cavalerie trok zich terug. Maar het was nog niet voorbij. Noordelijke infanterie kwam van het westen en het zuiden om Lee volledig te omsingelen. Ondertussen marcheerde Longstreet's korps naar New Hope Church, drie mijl naar het oosten. Grant had bijna Lee's leger omsingeld. Lee was niet zo sterk als Grant, en beval zijn troepen om terug te trekken over de Appomattox River.

Lee bleef proberen om te ontsnappen maar bedacht na een tijd dat Grant te sterk was voor hem. Grant had een overwicht van 4 tegen 1 en Lee tekende de overgave.

Gevolgen

De noordelijken verloren 260 soldaten, de zuidelijken 440. Feitelijk was na deze veldslag de Amerikaanse Burgeroorlog voorbij, maar er volgden nog een paar maanden kleine schermutseling en de laatste veldslag vond plaats in Paltimo Ranch in Texas.

Bronnen

  1. De slag op lebrary thinquest.org
  2. Amerikaanse Burgeroorlog
  3. Amerikaanse Burgeroorlog op wikipedia.
  4. De slag op Civil War Trust
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slag_bij_Appomattox_Courthouse&oldid=500650"