Slag bij Five Forks

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Five Forks
Datum 1 april 1865
Locatie Five Forks, Virginia
Resultaat Noordelijke overwinning
Strijdende partijen
Flag of the United States.svg Verenigde Staten Flag of the Confederate States of America (1865).svg Confederatie
Leiders
Philip Sheridan George E. Pickett
Troepensterkte
korps 5000
Verliezen
830 2950
Portaal Portal.svg Amerikaanse Burgeroorlog


Appomattox-veldtocht
Lewis's Farm · White Oak Road · Dinwiddie Court House · Five Forks · 3de Petersburg · Sutherland's Station · Namozine Church · Amelia Springs · Sayler's Creek · Rice's Station · High Bridge · Cumberland Church · Appomattox Station · Appomattox Courthouse


De Slag bij Five Forks is een van de grootste veldslagen in de Appomattox-veldtocht. Hierdoor werd een deel van Lee's leger afgesneden en dat was een grote winst voor Grant.

Achtergrond

In het voorjaar van 1865 kon luitenant-generaal Ulysses S. Grant Lee naar Petersburg, Virginia dwingen en daar zijn laatste bevoorradingslijn, de Southside Railroad bedreigen. Grant stuurde Philip H. Sheridan erop uit om de spoorlijn te vernietigen bij Five Forks.

De slag

Lee stuurde, om Sheridan tegen te houden, de cavalerie van George Pickett, Thomas Mufford, F. Lee en Thomas Rosser erop uit om dat bevel uit te voeren. Hij zei:

Aanhalingsteken openen

verdedig dit ten koste van alles!

Aanhalingsteken sluiten

Bij het zien van de zuidelijke troepen, vroeg en kreeg Sheridan versterking van Warren's V Korps. Na een korte pauze trok hij verder naar Five Forks. De volgende dag zorgde Sheridan dat de zuidelijken ingesloten waren en dat Warren ze kon flankeren. De aanval van Warren was succesvol en ze namen tamelijk veel zuidelijken gevangen. Pickett, die er niet bij was toen de gevechten begonnen, wist niet dat er een gevecht aan de gang was en ontdekte het pas als het al te laat was. Sheridan, die de aanval leidde, ontkwam meestal aan veel gevaar. Uiteindelijk besloot hij om te hergroeperen. De noordelijke officier Frederick Winthrop was gesneuveld en de zuidelijke generaal Willie Pengram was dodelijk gewond. Hoewel het V. Korps goed had gepresteerd, was Sheridan niet blij over Warren's prestatie. Hij hief zijn commando over het V korps op. Lee's leger werd steeds kleiner en kleiner. Lee wist nu wel dat hi de oorlog waarschijnlijk [zou] verliezen.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slag_bij_Five_Forks&oldid=399061"