Silvio Berlusconi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi (Milaan, 29 september 1936) is een voor een lange tijd de leider geweest van Italië.

Persoonlijk

Berlusconi werd nog voor de Tweede Wereldoorlog geboren in de grote Italiaanse stad Milaan. Daar groeide hij in een redelijk normaal bestaan op. Hij heeft op de universiteit rechten gestudeerd, waarbij die cum laude is geslaagd. Dit betekent dat hij 1 van de aller-, allerbesten was!

Buiten dat Berlusconi de leider van Italië is geweest, heeft hij ook muziek geschreven en schrijft hij nog steeds boeken.

Politiek

Berlusconi is tegenwoordig een bekend gezicht in zowel de Italiaanse als de internationale politiek. Hij heeft velen jaren Italië geregeerd en is ook heel vaak in het nieuws geweest. Alles begon in 1993, toen hij midden in een moeilijke tijd voor Italië besloot een politieke partij op te richten: Kracht, Italië (in het Italiaans: Forza Italia). Zijn partij boekte succes en in 1994 werd hij de premier van Italië. Hij was dit iets minder dan een jaar lang.

Nadat hij ermee moest stoppen wilde hij niet bij de pakken neer zitten en dus besloot hij om in 1996 opnieuw deel te nemen aan de Italiaanse verkiezingen. Deze keer werd het niet zo'n groot succes en won er een andere partij de verkiezingen.

Ondertussen was de 21ste eeuw aangebroken en in 2001 wilde hij graag opnieuw de premier van Italië worden. Weer deed hij mee aan de Italiaanse verkiezingen en weer werd hij verkozen tot premier van Italië. Nu kon die veel langer Italië leiden: pas in 2006 zou die er weer mee moeten stoppen. Deze leidinggevende periode in Italië (van 2001 tot aan 2006) is in de Italiaanse politieke geschiedenis de langstdurende zittende partij ooit.

Berlusconi had de smaak goed te pakken gekregen na 5 jaar leidinggeven in Italië; hij wilde in 2006 ook weer meedoen met de Italiaanse verkiezingen. Hij was bijna opnieuw de premier van Italië geworden, maar hij werd net verslagen door een andere partij. Deze partij deed er niet lang over of hij viel uit elkaar en kon Italië niet meer besturen. Hierop volgde weer verkiezingen in 2008.

In 2008 deed Berlusconi ook weer een poging. Dit keer had hij weer succes en kon hij voor de derde keer Italië gaan leiden. Dit zou 3 jaar duren: tot aan 2011.

Door alle jaren heen heeft Berlusconi ook veel problemen veroorzaakt onder het Italiaanse volk en het internationale beeld van hem is hierdoor ook niet veel beter geworden. In 2013 zouden er opnieuw verkiezingen zijn om de premier van Italië te kunnen uitkiezen. Berlusconi had zich hiervoor aangemeld, maar veel mensen waren het niet eens met deze aanmelding. Ze vonden dat Berlusconi al veel dingen niet goed had gedaan in zowel zijn privéleven als in de politiek. In datzelfde jaar, 2013, heeft de Italiaanse senaat (dat is zo ongeveer het hoogste gedeelte in de Italiaanse politiek) ermee ingestemd om hem niet meer langer te laten deelnemen aan de Italiaanse verkiezingen. Sinds 2013 is hij dus niet meer actief in de politiek.

Problemen

Ook al heeft Berlusconi vaak Italië geleid als premier, hij heeft door de jaren heen het land er niet altijd op vooruit laten gaan.

Als premier van Italië moest hij veel dingen met geld regelen. Hij was hier niet heel goed in en vaak betaalde hij de rekeningen gewoon niet of verzon hij smoezen waardoor hij de rekeningen niet hoefde betalen of loog hij zelfs dat de rekeningen al betaald zouden zijn. Dit is 1 van de voornaamste redenen waarom hij een lange gevangenisstraf tegemoet zal gaan.

De gevangenisstraf dient niet enkel als straf voor het niet betalen van de rekeningen. Het blijkt dat hij seks heeft gehad met een meisje onder de 18 jaar, wat heel erg strafbaar is.

In de tijd dat hij Italië leidde heeft hij ook vaak zijn macht als leider niet goed gebruikt. Hij is soms erg corrupt (corrupt zijn betekent zoiets als het onderdrukken van anderen met je eigen mening als je een hoge functie hebt) geweest, wat eigenlijk niet mag als je zo'n belangrijke taak hebt.

Hij heeft ook vaak dingen gezegd die je helemaal niet mag zeggen volgens de Italiaanse wetgeving. Hij heeft bijvoorbeeld vaak het Italiaanse volk beledigd door kwetsende dingen te zeggen. Ook heeft die andere leiders van westerse landen, waaronder Angela Merkel en Barack Obama, vaak erg beledigd. Hij heeft de Duitse bondskanselier Merkel (leid(st)er van Duitsland) seksueel lastiggevallen via telefoongesprekken. Ook heeft hij dingen gezegd over de bruine huidskleur van Obama die je als belediging kunt zien.

Toen er in Italië een aardbeving was heeft hij laten weten dat hij het goed vond dat de slachtoffers in tentenkampen moesten overnachten. Hij zei dat het gebruikt kon worden als een weekendje op de camping - dit tot frustratie van veel Italiaanse mensen.

Hij heeft ook gezegd dat Italiaanse homoseksuelen geen echte Italiaanse "macho's" zijn. Hij vond dat als je als Italiaan op mannen valt, je geen echte man bent. Italiaanse homoseksuelen hebben hier later heel boos op gereageerd.

Misschien was 1 van zijn grootste slechte uitspraken wel zijn eerste boze uitlating over moslims. Kort na de aanslagen op het World Trade Center in New York op 11 september 2001 liet hij weten dat hij alle moslims respectloos vond. In het Midden-Oosten heeft dit uiteindelijk voor heel veel slecht commentaar (gedachtestromen) voor Berlusconi gezorgd.

Privéleven

Ondanks zijn leven in zowel de politiek als alles wat hij niet goed heeft gedaan, heeft hij ook nog een "normaal" leven geleid. Zo heeft hij 2 vrouwen gehad waarmee die nu allebei is gescheiden. Zijn tweede vrouw wilde van hem scheiden omdat hij naar seksfeesten ging en jonge meisjes seksueel behandelde.

Hij heeft ondertussen wel weer een relatie, maar echt getrouwd is die momenteel niet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Silvio_Berlusconi&oldid=562197"